avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Eventual Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Eventual Divort

Cu sotia mea suntem impreuna de 10 ani si de 6 ani casatoriti. In urma casatoriei a urmat un copil (fetita) acuma avand varsta de 5ani si cateva luni. De cand sa nascut fetita m am implicat foarte mult in cresterea ei si timp alocat . Cum tot m am implicat mai mult sotiei ia ramas mai mult timp pentru anumite hobby-uri ( sport , inot etc) . De la inceputul anului trecut pana nu demult a mai avut un seviciu par time iar din aceasta cauza a petrecut si mai putin timp acasa sau cand era acasa era obosita. Si incet am ajuns ca tot ce faceam in casa sau in curte , cumparaturi, gatit, strans in casa etc le faceam impreuna cu fetita care sa atasat enorm de mine. Acuma 3 saptamani seara imi spune ca nu mai poate, nu mai are energie pentru amandoi si tot felu de nimicuri la care eu ii spun ca daca nu mai poti dute pentru ca mai mult de atata nu am ce sa fac si dusa a fost cu copilul la mama iei.
In acest timp am vizitat copilul , a mai ramas si la mine peste noapte dar problema este ca mereu plange cand o duc inapoie , vrea acasa etc.
Custodia este clar ca o vom avea amandoi doar domiciliu se va stabili unde.
Exista sanse sa se stabileasca domiciliu la tata ( in casa in care sa nascut si a locuit ) ? Eu vreau doar binele copilului si fara a o restrictiona cu ceva pe mama.
Copilul sufera enorm si doar lipita de mine sta. O iau acasa si nu se joaca cu jucariile ei sa nu faca deranj sau alte chestii. Degeaba ii spun sa se joace ca mereu le strangeam impreuna nu se atinge de ele. Violente in familie nu au fost niciodata. Se poate divorta la notar sau mediator daca se va ajunge acolo pentru ca nu vreau sa ne facem de minune prin instanta?
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2016
ContSters406210, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:02, 22 Septembrie 2016
Dacă va înțelegeți pe tot puteți divorta la notar.
La mediator nu se divorțează decât după ce mergeți la instanta.

Se poate divorta fără scandal și la instanta dacă va înțelegeți pe tot cum ar trebui la notar.

La instanta costurile ar fi mai reduse decât la notar.
Sigur ca se poate divorta la mediator sau la notar.
La notar divortati daca sunteti de acord in toate aspectele (si inteleg ca nu sunteti de acord in ceea ce priveste domiciliul copilei).
Domiciliul copilei se va stabili acolo unde il stabiliti dvs impreuna cu mama copilei, preferabil. Altfel il va decide instanta si va deveni un fel de ruleta ruseasca.
La mediator, intradevar, nu se divorteaza. La mediator se solutioneaza problemele legate de continuarea casatoriei, de cresterea si incredintarea copilului, de partajul bunurilor etc. Aveti posibilitatea apelarii la un mediator in vederea incheierii unui acord de mediere referitor la stabilirea domiciliului si altor detalii referitoare la copil. Apoi, cu acordul de mediere se merge la instanta in vederea pronuntarii unei hotarari. Simplu si rapid.

Potrivit Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator:

Art. 64 (1) Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre soti privitoare la: a) continuarea casatoriei; b) partajul de bunuri comune; c) exercitiul drepturilor parintesti; d) stabilirea domiciliului copiilor; e) contributia parintilor la intretinerea copiilor; f) orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(1^1) Acordurile de mediere incheiate de parti, in cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.
(2) Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.
Art. 65 Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.
Art. 66 (1) Inainte de incheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca intre parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, in asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita.

Puteți divorța la notar dar asta implică acordul soților asupra tuturor aspectelor desfacerii căsătoriei, respectiv autoritatea părintească, locuința minorei, pensia de întreținere și, eventual, program de vizitare.
Dacă nu vă înțelegeți în ce privește locuința minorei, va decide instanța de judecată, dvs. urmând să aveți parte de un proces complicat în care veți avea nevoie în mod evident de un avocat care să vă ajute.
Am incercat de cateva zile sa discut cu ea dar a venit nervoasa. Am incercat sa ii explic ca trebuie sa ne gandim la ce este mai bun pentru copil! I-am spus ca diferenta este doar unde doarme copilul si poate sa vina oricand sa o vada fara nici un fel de restrictie sau program.
Raspunsul iei a fost ca atunci una din doua va suferi. Cum adica? pai daca va dormii la tine voi suferi eu si si daca va dormi la mine va suferi copilu . Din cate am inteles considera ca mai bine sa sufere copilul decat ea .

Alte discuții în legătură

Divort la notar cu minori luca_claudia72 luca_claudia72 as vrea sa stiu cat de repede decurge un divort la notar cu minori, care sunt demersurile, daca sunt audiati copiii si daca trebuie sa fie de fata sotiii sau ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Partaj si divorț Anastasia1990 Anastasia1990 Buna sunt căsătorită de câteva luni și vreau să divorțez împreună suntem de 8 ani si înainte de căsătorie ne_am luat un apartament prin programul ... (vezi toată discuția)