avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fluturasi salariu,obligatie angajator?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fluturasi salariu,obligatie angajator?

Buna seara,am cerut fostului angajator copii ale documentelor printre care si copi ai fluturasilor de salariu care la fiecare lichidare ii semnam intr-un singur exemplar care ramine la contabilitate.
Intrebare.Ce articol de lege il obliga sa puna la dispozitia actualului sau fostului angajat copi ale documentelor ce il privesc in raporturile dintre parti?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: SAUNDU , utilizator 09:18, 27 Septembrie 2016
SAUNDU a scris:

.....
Intrebare.Ce articol de lege il obliga sa puna la dispozitia actualului sau fostului angajat copi ale documentelor ce il privesc in raporturile dintre parti?
Va multumescPotrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.


Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
SAUNDU a scris:

Buna seara,am cerut fostului angajator copii ale documentelor printre care si copi ai fluturasilor de salariu care la fiecare lichidare ii semnam intr-un singur exemplar care ramine la contabilitate.
Intrebare.Ce articol de lege il obliga sa puna la dispozitia actualului sau fostului angajat copi ale documentelor ce il privesc in raporturile dintre parti?Fluturasul de salariu nu este un act ce se regaseste in dosarul personal si pe care angajatorul are obligatia sa-l puna la dispozitia angajatului,in cf cu prevederea art 8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011.
Asa dupa cum spuneti , fluturasul se gaseste in contabilitate probabil anexat la statele de plata si nu in dosarul personal.
Angajatorul trebuia insa sa va inmaneze si dvs un exemplar de pe fluturasul de salariu dupa semnare .
@ SAUNDU

In ceea ce priveste fluturasul de salariu, legislatia nu prevede nimic in mod expres referitor la acesta.
Prin urmare , fluturasul de salariu nu este un act pe care un angajator este obligat sa-l elibereze.

Art.8 alin.3 din HG 500/2011 va este aplicabil intrucat intrebarea dvs. se refera la "copi ale documentelor ce il privesc in raporturile dintre parti?"

Vedeti si aceste discutii referitoare la fluturasul de salariu :
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...


Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
SAUNDU:

1."Ce articol de lege il obliga sa puna la dispozitia actualului sau fostului angajat copi ale documentelor ce il privesc in raporturile dintre parti?"

Art.8 alin.3 din HG 500/2011 ,"la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
Asadar,obligatia angajatorului reglementata prin actul normativ mentionat se refera la documentele din dosarul personal ,nu si la alte documente chiar daca au legatura cu fostul angajat ,in speta fluturasul de salariu

2. "am cerut fostului angajator copii ale documentelor printre care si copiI ai fluturasilor de salariu care la fiecare lichidare ii semnam intr-un singur exemplar care ramine la contabilitate.

V-am raspuns :Fluturasul de salariu nu este un act ce se regaseste in dosarul personal si pe care angajatorul are obligatia sa-l puna la dispozitia angajatului,in cf cu prevederea art 8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011!
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa imi elibereze documente ContSters139791 ContSters139791 Buna ziua Am un process cu angajatorul si am solicitat sa ne puna la dispozitie cate un exemplar al tuturor evaluarilor effectuate in timpul cand am lucrat ... (vezi toată discuția)
Fisa postului nero2013 nero2013 Buna ziua, Sunt angajat de peste 2 ani la firma \"X\". In afara de contractul de munca si actele aditionale aferente cresterilor salariale impuse de ... (vezi toată discuția)
Adeverinte de vechime ContSters338232 ContSters338232 Poate sa-mi spuna cineva, termenul de 15 zile prevazut pt eliberarea de adeverinte de vechime, curge de la data incetarii raporturilor de munca sau de la data ... (vezi toată discuția)