avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Cum se poate deschide succesiunea pe cale judecatorească daca nu am bani?
Situatia este ca mai am 4 frati. Nu putem ajunge la un acord și de aceea am gandit sa introduc o cerere in judecata. Este vorba despre patru terenuri agricole, o curte destul de mare si o casa cu doua camere.
Eu am nevoie de partea mea in bani.
Am citit ca in acest caz trebuie sa platesc un expert și 3% din valoarea masei succesorala. Dupa cum am calculat as trebui sa plătesc in jur de 3000 de lei.
Exista o cale care ar costa mai putin?

Cel mai recent răspuns: csabled , utilizator 09:46, 26 Septembrie 2016
Ajutorul public judiciar se poate acorda pentru TOT!
Cititi textele de lege.
art. 6 din OUG 51/2008
Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

ART. 8
(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.

Art 6 din OUG 80/2013
Art. 5
(1) Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a) stabilirea bunurilor supuse impartelii — 3% din valoarea acestora;
b) stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar — 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c) creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna — 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d) cererea de raport — 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e) cererea de reductiune a liberalitatilor excesive — 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia — 3% din valoarea masei partajabile.
(2) Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Multumesc raspunsurile. Inca o intrebare :)
Este de recomandat scrierea unei declaratii in fata notarului privind acceptarea mostenirii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe partaj getbeget getbeget daca am salariul mic, respectiv 530 ron, exista vreo lege care sa ma ajute sa platesc totul mai putin la partaj? (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru VOVA6 VOVA6 Va rog frumos sa-mi spuneti , in cazul in care nu am nici un venit , sunt scutit de la plata taxei de timbru la valoare in partaj judiciar ? Pot face dovada . ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil victorn victorn va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 ... (vezi toată discuția)