avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Fondul clasei este legal?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Fondul clasei este legal?

Buna ziua

As vrea sa stiu daca este legal fondul clasei. Unui prieten i s-a cerut sa achite la gradinita 120 lei pentru acest fond.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 21:00, 28 Septembrie 2016
„Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie”, prevede Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 5115/2014. Totodată, la atribuțiile comitetului de părinți figurează și atragerea de persoane fizice sau juridice care să susțină (financiar sau material) modernizarea activității educative și a bazei materiale a clasei sau a școlii, conform avocatnet.ro.

Totuși, Regulamentul școlilor interzice în mod expres atât implicarea elevilor sau a profesorilor în strângerea fondurilor, cât și constituirea fondurilor (cum ar fi cel de protocol) pentru derularea examenelor/evaluărilor naționale.

Așadar, pe de o parte, fondul clasei și fondul școlii nu există, potrivit legislației în vigoare, astfel că părinții elevilor nu sunt obligați să contribuie la asemenea fonduri. În plus, elevilor și profesorilor le este interzis să strângă fonduri. Pe de altă parte, legislația permite comitetului de părinți să susțină financiar, în mod voluntar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei, iar donațiile și sponsorizările altor persoane din afara școlii sunt binevenite.
sursa:[ link extern ]

A fost un proiect de lege prin care se stabilea ca fiind infracțiune această faptă, dar a rămas doar un proiect.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diverse Aless18 Aless18 Buna ziua. As dori sa stiu dacă exista o lege care interzice strangerea de bani ptr școală, doamnele profesoare si altele? (vezi toată discuția)
Cheltuire fonduri comitet reprezentativ parinti ioanamir ioanamir Buna seara. La gradinita unde e copilul meu exista un Comitet Reprezentativ al Parintilor (CRP), fara personalitate juridica si fara un regulament de ... (vezi toată discuția)
Forma legala pentru site de donatii burgheliaandrei97 burgheliaandrei97 Buna seara! Eu cu colegii mei din clasa am hotarat sa cream un site de donatii in scop caritabil. Problema noastra este intrarea in legalitate. Cum putem ... (vezi toată discuția)