avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Curatenia in asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Curatenia in asociatie

Buna ziua. M-am mutat de curand pe [editat]. Apartamentele de aici sunt prevazute cu iluminatoare. Adica bucataria si baia dau spre acest iluminator, practic o pot vedea pe vecina de alaturi. Mentionez ca blocul nostru are acelasi iluminator comun cu blocul vecin (sunt 2 blocuri implicate). Acest iluminator este un sac de gunoi pentru majoritatea locatarilor, este un focar de infectie pentru noi toti. Se arunca gunoaie, sunt porumbei care si-au facut cuiburi, sunt sobolani cat o sticla de mari, gandaci si ma opresc aici. Am tot discutat cu Administratorul de bloc sa incercam sa punem plasa sus pentru porumbei, dar mi s-a spus ca cei din blocul vecin nu vor. De reabilitat blocul nu s-a intamplat pana acum, desi s-a venit cu aceasta propunere de 3 ori si de 3 ori s-a refuzat. Nu se doreste deloc o igienizare, o curatenie generala. Pe scara blocului e plin de gandaci.

Cum si unde as putea sa fac o plangere? Directia de sanatate publica Bucuresti ar putea sa rezolve asta daca fac filmulete cu sobolani care urca pe pereti si mananca din porumbei morti? Totusi se respira acest aer insuportabil in toate bucatariile blocului.

Cum as putea sa sesizez Administratia blocului? Se pare ca trebuie cineva avizat sa le faca un control! Unde as putea sa merg sa depun o plangere?

Chiar mi-ar placea sa primesc un raspuns de la dvs. Multumesc frumos
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2016
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: RalucaPopa28 , utilizator 13:49, 27 Septembrie 2016
Sesizaţi Preşedintele Asociaţiei, pentru rezolvarea ptroblemei, conform ordinului Ministrului Sănătăţii, este obligatoriu dezinsecţia la 3 luni şi deratizarea ori de câte ori este necesar, dar nu mai târziu de o dată la 6 luni. (vedeţi Legea 98 din 1994, art. 8 literele b) şi c).)
De asemenea, art. 82 din ORDIN_Nr119_2014: "(2) Cetăţenii cu gospodării individuale
şi asociaţiile de locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor de artropode şi rozătoare vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din gospodăria proprie sau din spaţiile pe care le deţin." ART. 2 Normele de igienă şi sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unităţile din sistemul public
şi privat, precum şi pentru întreaga populaţie.

Dacă nu veţi rezolva cu ei, atunci va trebui să faceţi plângere împotriva Asociaţiei de Proprietari (din care şi dv. faceţi parte) la Primărie, la departamentul care se ocupă cu protecţia mediului (cred că e în subordinea poliţiei locale). Dar nu văd de ce preşedintele şi restul proprietarilor nu ar fi de acord...e şi în interesul lor.
Toate bune!
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
Daca amiabil nu se solutioneaza la nivelul asociatiei de proprietari se poate sesiza oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari care poate impune asociatiei,respectiv presedintelui de asociatie sa desfasoare demersuri pentru a asigura igiena si curatenia pe partea comuna de condominiu
nicko_sylvia a scris:
..conform ordinului Ministrului Sănătăţii, este obligatoriu dezinsecţia la 3 luni şi deratizarea ori de câte ori este necesar, dar nu mai târziu de o dată la 6 luni.

Poate aveti dreptat si-mi scapa mie aceste prevederi atat de clare. Unde scrie de 3 luni si respectiv 6 luni? In ce lege sau ordin?
Multumesc!

Adriantot a scris:

Poate aveti dreptat si-mi scapa mie aceste prevederi atat de clare. Unde scrie de 3 luni si respectiv 6 luni? In ce lege sau ordin?
Multumesc!




Asa cum am precizat mai sus, ordinul nr. 119 din 4 februarie 2014, art. 50 litera b) : "b) Dezinsecţia periodică se va face la intervale prevăzute în metodologii, dar nu mai mari de 3 luni, iar deratizarea periodică se va face la intervale de maximum 6 luni; între operaţiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsecţie şi deratizare curente, de întreţinere, în func
ţie de prezenţa vectorilor. " - eu citasem din memorie, nu chiar exact...

Mai mult, la noi (Cj) exista si doua hotarari de C.L. in care se prevad aceste intervale, (probabil luate din acest ordin), si amenzile pentru nerespectarea lor. (Primim somatie pe e-mail la nivel de asociatii de la Politia Locala, cam de doua ori pe an...pe aceasta tema si nu e rau deloc. ceea ce mi se pare putin abuziv este ca ne obliga sa facem contracte cu firme specializate care automat sunt tarife mai mari, nu ne lasa ca cumparam noi graul rosu pt soricei, dar asta-i deja alta mancare de peste)

@RalucaPopa28, ar fi bine si sa verificati, poate exista si in localitatea de care apartineti astfel de hotarari.

@ynocentta, ordinul mentionat mai sus, la art. 4 spune asa: "La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului sănătăţii nr. 536/1997 pentru
aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, ublicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 3 iulie 1997, cu modificările ulterioare. " bine asta asa, ca fapt divers, oricum perioadele acestea cu 3 si respectiv 6 luni vad ca oricum erau la fel si in ordinul abrogat. (mi-ati facut o corectura azi si va multumesc! tot ce e corectat constructiv, e bine-venit!)

Toate cele bune!
@nicko_sylvia,
Apreciez efortul dumneavoastra si va multumesc pentru indrumarea catre acest ordin.
Dar Ordinul nr. 119/2014 al Ministerului Sănătății, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.
Normele din anexa sunt structurate pe capitole si pe articole, deoarece acestea cuprind, sau vor sa cuprinda toate activitatile, toate aspectele vietii noastre.
In acest sens, e bine de citit integral textul ca sa stim cum sa construim, ce drepturi avem, cum trebuie sa arate un spital, un cinematograf, o scoala... din punct de vedere al normelor de igiena.
Numai ca art. 50, invocat de dumneavoastra, face parte din Cap. VI "Norme de igienă pentru unităţile de folosinţă publică", ce cuprinde art. 46-75.
Chiar in primul articol al acestui capitol se precizeaza ca:
Art. 46. Prezentele norme de igienă se aplică categoriilor de instituţii publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, culturale, sociale, de educaţie, sportive, colectivităţilor temporare de muncă sau de recreere, precum şi unităţilor în care se efectuează prestări de servicii pentru populaţie, denumite în continuare unităţi.

Citind apoi toate articolele urmatoare din acest capitol o sa gasim prevederi despre aceste institutii sau unitati si nu despre blocurile de locuinte sau asociatiile de proprietari/locatari.

Gasim prevederi la asociatiile de proprietari sau la blocurile de locuinte in CAPITOLUL I
"Norme de igienă referitoare la zonele de locuit" adica de la art. 3 in continuare.
Gasim unele prevederi utile si in alte articole, dar nicaieri nu o sa gasim ca asociatiile de proprietari sunt obligate sa faca la minim 3 luni deratizarea si la 6 luni dezinsectia.

Inca odata precizez ca e bine sa cunostem aceste norme si iata aici pot fi citite:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Dezinsectie RaluA RaluA Buna ziua. De cateva luni au inceput sa apara gandacii de bucatarie si cei de canal. Am luat solutii si aparate speciale, insa fara efect. Apar zilnic. Am ... (vezi toată discuția)
Reglementari legale privind obligativitatea asigurarii periodice sau la nevoie a dezinsectiei de catre asociatia de proprietari iuliandrv iuliandrv in ultimele 3 saptamini si fac de cap gindacii de bucatarie si de canal in blocul in care locuiesc. desigur sunt citiva proprietari care probabil maninca supa ... (vezi toată discuția)
Dezinsectie zanaisa zanaisa Va rog sa imi spuneti daca exista o lege care sa oblige locatarii sa faca dezinsectie in locuinte ,in cazul in care este focar in bloc. Se poate aplica Legea ... (vezi toată discuția)