avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creditor personal-contestatie la executare sau partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creditor personal-contestatie la executare sau partaj

in calitate de creditor personal al unuia dintre soti in vederea recuperarii creantei este obligatorie contestatia facuta in cadrul executarii silite prin care arat ca debitorul are bunuri in devalmasie sau pot cere direct in instanta partajul bunului comun?
Cel mai recent răspuns: desirelia75 , utilizator 09:27, 6 Octombrie 2016
se pare ca nu este obligtorie contestatia la executare...din contra.
[ link extern ]
Dacă ați început executarea silita calea este contestatia la executare.
eu am inteles altceva din motivarea instantei.
Textul aplicabil creditorului în materia executării silite îl reprezintă art. 817 NCPC și care se referă expres la creditorul debitorului coproprietar ori codevălmaș și care are dreptul să ceară partajul, dar evident pe calea dreptului comun și nu pe calea contestației la executare.
Creditorul ar fi putut interveni doar într-o contestație la executare formulată de debitor sau terțul coproprietar cu debitorul urmărit, invocând impediment la executare starea de coproprietate la care creditorul poate formula cerere convențională prin care să ceară instanței să depună partajul bunului.
Dar cum creditoarea din cauză nu a formulat o acțiune pe dreptul comun, cum ar fi fost cazul, sau chiar dacă a formulat-o, a înțeles să o modifice ulterior într-o contestație la executare și, având în vedere că reclamanta în calitate de creditor nu putea să promoveze o contestație la executare solicitând partajul, ea putând doar să intervină cu reconvențională într-o contestație la executare formulată de debitor ori terțul coproprietar, în mod corect prima instanță a respins contestația la executare ca inadmisibilă.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)
Partaj si executare silita ioanina_dima ioanina_dima Buna ziua! Am un proces de partaj bunuri comune cu sotul meu..........intre timp am aflat ca o parte din bunurile noastre au fost scoase la vanzare in cadrul ... (vezi toată discuția)
Executare silita - imobil in comun, bunuri in comun tibys tibys Buna ziua, -Se poate executa silit un imobil in proprietate comuna cu sora si mama ? - Se pot executa bunurile strict necesare ? Nu exista alte venituri ... (vezi toată discuția)