avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals in declaratie succesiune notar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals in declaratie succesiune notar

Buna ziua,
Zilele acestea, am constatat ca in iunie 1998, matusa mea a facut o declaratie falsa la notar pentru ca sa fie considerata mostenitoare unica a bunicului decedat in ianuarie 1998.
Avand in vedere, durata de timp scursa de la momentul savarsirii faptei (cca 20 de ani) si pana in prezent, mai este posibil realizarea unui denunt catre Parchet, cu privire la aceasta fapta?
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Elada2018 , utilizator 21:43, 20 Ianuarie 2018
S-a prescris raspunderea penala, se va dispune clasarea.
Da, legea sancționează lipsa de acțiune timp îndelungat și se paralizeaza tragerea la răspundere a persoanei vinovate sub forma intervenției prescripției răspunderii penale.

Trebuie respectate termenele prevazute de lege.
Nu si daca abia acum ati aflat ! Iar daca a avut foloase de pe urma declaratiei, orice act intocmit ca urmare a acelei declaratii este NUL DE DREPT fara termen de prescriptie. Raspunderea penala se prescrie, e adevarat, nu si constatarea nulitatii actelor intocmite in baza acelei declaratii. Nulitatea actului se constata de catre o instanta.
Deci daca a primit mostenirea in baza acelui act, puteti inca anula actele de improprietarire.

Mai este un aspect: daca de exemplu ea a vandut proprietatea obtinuta prin fals acum 2 ani sa zicem, punerea in circuitul civil a unui bun obtinut fraudulos este in sine fapta penala, care nu s-a prescris. Ca sa nu mai zic ca actul poate fi anulat 9in anumite conditii) Daca este cazul dvoastra de asa natura, eu zic sa consultati un avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2016
adema1980, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.
Eu as fi dorit sa fac o astfel de plangere, si chiar daca fapta ar fi prescrisa, as obtine totusi anularea cetificatului de mostenitor. In felul acesta, as ocoli o actiune pe codul civil, si bineinteles toate costurile care ar surveni dintr-o astfel de actiune (onorariu avocet, taxe de timbre, etc).
Este fezabile o astfel de propunere?
O plangere penala nu va ajuta.

Un proces civil este extrem de complicat.
Ca sa obtineti nulitatea absoluta trebuie sa ajungeti sa va judecati pe fond si daca se invoca exceptii si nu mai ajungeti pe fond veti pierde procesul.

Daca vreti neaparat ca sa va lamuriti ce sanse aveti ar trebui sa mergeti sa consultati un avocat care sa va faca un studiu de caz pe toate detaliile si sa gandeasca tot ce s-ar putea invoca in procesul civil.

Daca deschideti aiurea un proces il veti pierde si veti fi si obligat la cheltuieli de judecata care pot fi de 3000 lei sau chiar mai mult.

De aceea, este recomandabil sa nu deschideti proces decat daca avocatul platit pentru analiza de caz va da unda verde.

E bine insa sa fiti atent deoarece daca platiti avocatul direct pentru proces si il pierdeti pierdeti absolut toti banii.

Va recomand sa platiti avocat doar pentru analiza de caz pentru a evita sa aveti de dat mari sume de bani daca deschideti un proces aiurea si il veti pierde si doar daca avocatul ajunge la concluzia ca va reusi sa inlature orice aparare adversa sa deschideti procesul.
Pare simplu dar nu este asa...

E bine sa nu cadeti in capcana ca procesul va poate costa mai putin decat un studiu de caz pentru ca sunt avocati care mai intai deschi procesul si apoi vad ei ce se intampla ( nestiind dinainte) intrucat daca pierdeti procesul veti plati si avocatul partii adverse si iesiti in paguba si mai mare decat daca procedati cum v-am sugerat eu.

Eu v-am mentionat cum trebuie procedat in mod profesionist dar alegerea va apartine.
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Mostenitor fara mostenire!!! ancabratu ancabratu Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Bunicii de pe mama au murit,astfel mama mea si sora ei au dreptul de mostenire. Mama mea e plecata in Italia si nu s-a ... (vezi toată discuția)