Doresc ajutor intr-o problema.M-am angajat in 1987la tipografia Informatia Bucurestiului din str.Brezoianu cu contract pe perioada nedeterminata si program normal de 8 ore,pana in luna 05.2003 cand am trecut la program de 6 ore in temeiul prevederilor art.104 al.1.din C.M lucrand pana pe data de 1. 03.2008 cand a incetat C.M.,avand 20ani si 5 luni vechime.In 2013 m-am reangajat la o alta unitate unde am pierdut 1an si 9 luni din vechime,pe motiv ca am avut program de 6 ore.Citind un articol postat de dvs.in legatura cu programul de 6 ore am recitit cartea de munca unde am descoperit o greseala si anume in loc de articolul 104 alineatul 1 este trecut articolul 101 alineatul 1 iar in deciziea nr. 28 din 14 .05.2003 este trecut art 104 al 1.Cum procedez,cine imi poate rectifica greseala din cartea de munca si cum imi pot recapata anii de vechime pierduti. Mentionez ca dupa 1990 tipografia si-a schimbat denumirea in SC Universul SA si s-a desfiintat in 2009.
Vi s-a calculat gresit vechimea in munca la 01.01.2013.
Potrivit Codului Muncii, munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă, indiferent de durata timpului de munca - norma intreaga sau timp partial- (n.m.)
Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
Incepand cu 5 iulie 2005, art.103 alin.(3) C.mun. a fost abrogat de către OUG 65/2005. Acestea prevedea : "(3) În cazul salariatului care desfăşoară activitatea în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii."
Pierderea de vechime provine anterior datei intrarii in vigoare a OUG 65/2005,respectiv din perioada 18mai 2003 ,iulie 2005 cand a lucrat cu norma de 6 ore .
Nu are cum sa i se piarda din vechime pentru ca a lucrat cu timp partial ... fostul art.103 alin.3 C.mun. se refera la stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale si nicidecum la vechimea in munca.
In cazul acesta unde pot sa ma adresez si cine poate sa-mi rectifice greseala si sa-mi recalculeze vechimea corecta , deoarece unitatea la care am lucrat si anume S.C Universul S.A ,s-a desfiintat in 2008 ?Multumesc.
Calculul vechimii in munca nu vi-l face nicio institutie publica , calculul stagiului de cotizare il poate efectua Casa de Pensii cand depuneti dosarul de pensionare.
Vi s-a spus ca nu este nicio greseala in carnetul de munca, ci de la modul de calcul al vechimii in munca.