avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... instalare camere supraveghere
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

instalare camere supraveghere

Buna ziua!

Cat de legala este instalarea camerelor de supraveghere in amfiteatrele, salile de seminar si laboratoarele de cercetare ale unei universitati publice? Sunt practic locatiile in care angajatii isi desfasoara activitatea zilnica, iar din ratiuni de siguranta cred ca sunt suficiente sistemele de supraveghere instalate pe holuri si in exteriorul cladirilor.
Nu s-a anuntat oficial (intr-un cadru organizat), nu s-a cerut consimtamantul angajatilor, trecandu-se direct la montarea acestora, proiectul avand la baza doar planuri vechi, neactualizate ale cladirilor, care nu mai corespund realitatii din teren. Angajatii firmei ce executa lucrarea au spus ca ei trebuie sa monteze un nr. fix de camere (conform contractului) si nu ii intereseaza alte aspecte, iar conducerea institutiei insista sa respecte proiectul in forma in care a fost avizat de politie (invocandu-se legislatia in vigoare ca factor determinant al obligativitatii montarii acestui sistem de supraveghere). Mentionez ca numarul camerelor de supraveghere este supradimensionat, iar repartizarea acestora poate fi caracterizata uneori ca tendentioasa. Insistenta cu care se doreste implementarea "cu orice chip" a proiectului trezeste suspiciuni de legalitate, lasand la o parte chestiunile de etica si moralitate.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:17, 4 Octombrie 2016
Nu este permisa instalarea camerelor de supraveghere in grupurile sanitare, vestiare, birouri.
Dupa montarea camerelor de supraveghere veti fi cu siguranta anuntati inainte de a fi puse in functiune.
Numarul camerelor de supraveghere se stabilesc prin proiect. In urma analizei de risc facute de politie se stabileste nr. acestor camere si amplasamentul.
In scoli, universitati, laboratoare de cercetare, etc. se aplica Procedura aprobata de Ministerul educatiei nationale. Gasiti aici detalii: [ link extern ] /
Va multumesc pt raspuns.
Trimiterea Dvs face referrer doar la supravegherea unitatilor preuniversitare in timpul examenelor de capacitate si bacalaureat. In universitati, exista cadre didactice, cercetaori, personal auxiliar care nu au birouri, ei desfasurandu-si activitatea in laboratoare de cercetare, de aceea nu cred ca este legala montarea camerelor de supraveghere in aceste spatii (ele pot fi asimilate birourilor, nefiind spatii comune sau publice).
Nu am gasit o procedura proprie pentru universitati emisa de catre ME. Nu cred sa difere prea mult procedura fata de cea indicata in mesajul meu anterior.
Daca veti da cautare pe google - montare camere de supraveghere in universitati, veti putea accesa mai multe informatii despre subiect, respectiv tot felul de actiuni intreprinse de institute de invatamant superior pentru instalarea unor camere de supraveghere impreuna cu semanlizari de incendiu si/ sau efractie, etc., in camine, universitati, laboratoare, etc.
O precizare: fiecare profesor poate avea cate un mic birou langa laboratorul sau de cercetare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monitorizare video și audio a unei instituții școlare MunteanuNicolae MunteanuNicolae Bună ziua! În ce condiții legale se poate monitoriza, video și audio, o instituție școlară? Menționez că se intenționează montarea camerelor de ... (vezi toată discuția)
Cod caen montare camere supraveghere OliviuBogdan OliviuBogdan Buna ziua, momentan sunt PFA si printre alte coduri CAEN detin si codul 9511 care include echipamente electronice periferice unde ma gandesc eu ca ar intra si ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere la locul de munca noemi r noemi r Buna ziua, Am o intrebare. Cat de legale sunt camerele la locul de munca? Lucrez intr-o companie multinationala care in fiecare sectie are utilaje. Mai ... (vezi toată discuția)