avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Verificare metrologica alcooltest
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Verificare metrologica alcooltest

Buna ziua,
As dori sa stiu daca un alcooltest folosit de o intreprindere pentru testarea angajatilor trebuie sa aiba verificare metrologica, pentru a produce efecte juridice. Mentionez ca respectivul alcooltest are doar calibrare facuta de producator.
Mai exact am fost testat pozitiv cu respectivul alcooltest, am contestat pe loc rezultatul si am solicitat imediat control biologic (de sange). Mi-a fost refuzat respectivul control biologic pe motiv ca societatea nu poate solicita acest lucru institutiilor medicale.
Am fost concediat disciplinar si acum sunt cu dosarul in instanta, la apel, deoarece in prima instanta am pierdut. Motivatia instantei a fost : " Aparatul alcooltest este calibrat si verificat metrologic" cu toate ca la dosar nu este decat dovada calibrarii aparatului de catre producator.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:35, 4 Octombrie 2016
In jurisprudenta s-a decis , cu toate ca nu constituie izvor de drept, ca "Buletinul de calibrare nu atestă verificarea metrologică periodică." (Tribunalul Alba, Sectia de Contencios Administrativ, Fiscal si de Insolventa, Dosar nr. 2503/176/2013, Decizia nr.289/A/2014)
Multumesc pentru raspuns. Speta respectiva se refera la o contraventie rutiera, unde este stipulat clar, in lege, ca masuratorile trebuie efectuate doar cu mijloace verifcate metrologic. Totusi, in cazul meu, legea nu obliga angajatorii sa faca testarile doar cu aparate verificate metrologic. Deci, ma vad nevoit sa reformulez intrebarea :
Poate avea valoare juridica un test efectuat cu un aparat calibrat, dar neverificat metrologic in conditiile in care mi-a fost refuzat controlul biologic ?
Etilotestul nu se verifica metrologic (indica prezenta alcoolui in aerul expirat) iar etilometrul se verifica metrologic(masoara concentratia de alcool).

[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns.
Intrebarea ramane : are valoare juridica rezultatul etilotestului ?
Daca rezultatul utilizarii dispozitivului a produs o consecinta legala (concediere) dar nu se supune unei cerinte legale (nu se afla in lista oficiala a BRML), in opinia mea nu are valoare juridica.

Cel care a efectuat testarea cu dispozitivul respectiv are o decizie in acest sens data de catre angajator, exista o dovada a competentei acestuia ca poate efectua testarea cu aparatul in cauza, exista o procedura de testare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului cyan cyan art. 185 -HG 1391/2006 (1) [b]Constatarea contravenţiei de conducere[/b] a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află [b]sub influenţa ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere valentinmanumesc valentinmanumesc Buna ziua, ieri pe data de 05.07.2020 am fost oprit de un echipaj de politie, am fost supus testului de alcoolemie si mi-a iesit 0,04, nu am fost condus la ... (vezi toată discuția)
Etilotest drager 7410 Mayr Mayr etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub ... (vezi toată discuția)