avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Esalonare datorii catre Radet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Esalonare datorii catre Radet

Buna ziua!
Sunt proprietarul unui apartament dintr-un bloc de 4 etaje, 2 scari , 30 apartamente, din Bucuresti, al carei asociatii de proprietari a acumulat datorii la Radet de 10.000 lei, si ca urmare am fost debransati. Problema e ca nu sunt restantieri in prezent la intretinere, iar administratorul spune ca aceste datorii provin din facturi neplatite si penalitati, din cauza proprietarilor care nu au platit la timp cotele de intretinere, dar el nu a aplicat niciodata penalizari acestora. In trecut a existat in bloc un rau platnic, ce a fost actionat in judecata, si pt care instanta a hotarat ca trebuie sa isi achite restantele stabilite la data inceperii procesului, restantele acumulate pe perioada procesului (2 ani) ramanand pe seama asociatiei. Intre timp acest proprietar a vandut apartamentul respectiv. Administratorul spune ca si din cauza acestora , nu a mai putut el sa asigure din fondul de rulment existent plata facturilor curente. Intre timp am ramas si fara presedinte pt ca ex. si-a dat demisia pe motiv de sanatate si in conditiile actuale nimeni nu vrea sa ii ia locul.
Intrebarea mea este ce putem face acum? Ne-am gandit sa cerem o esalonare a datoriei la Radet, dar nu stim cum e corect sa fie stabilite cotele, mai ales ca in bloc sunt si apartamente cu centrale termice. La cererea noastra catre administrator sa ne furnizeze date privitoare la situatia restantierilor din aceea perioada problematica ( e vb de anul 2014) ne-a spus sa ne angajam un expert.
Cel mai recent răspuns: Blocatar18p , utilizator 00:32, 8 Octombrie 2016
cand a vandut restantierul apartamentul ,a primit adeverinta de la administratie semnata de presedinte cu situatia financiara care o avea la intretinere? ptr ca nu putea sa vanda daca cumparatorul nu isi asuma plata restantelor , asta ar fi primul aspect , ca puteti face sau nu puteti face esalonarea datoriei catre RADET aceasta datorie trebuie platita , si in urma actiuni initiata de RADET Asociatia de propietari va plati aceasta suma , care va fi repartizata ptr toti propietari ,
Buna ziua!
RADET nu a actionat in instanta asociatia de proprietari?....Ce reprezinat suma 10.000 lei?...
Parerea mea este ca pana la incheiera unei esalonari, trebuie sa fie verificata suma de 10.000 lei. Asta cred ca trebuie sa faca administratorul.

Faceti adunare generala si din comiteltul actual, alegeti presedintele asociatiei de proprietari.




1-Daca acel rau platnic,dupa ce a fost actionat in instanta a putut sa instraineze bunul imobil,inseamna ca asociatia nu a instituit privilegiu imobiliar si se mai ridica firesc intrebarea daca asociatia de proprietari a eliberat adeverinta situatiei financiare-document obligatoriu la tranzactionarea unui bun imobil
Lipsa adeverintei eliberate de asociatia de proprietari atrage nulitatea documenytului de instrainare bun imobil
2-Fata de situatia existenta comitetul executiv ce masuri a dispuis ?
3-Convocati adunare generala,alegeti presedinte de asociatie care sa desfasore demersuri pentru verificare culpa creare prejudiciu material si esalonare achitare debit catre RADET
Banuiesc ca a primit respectiva adeverinta, din moment ce a putut sa vanda ulterior. El practic si-a achitat restantele acumulate pana in mom inceperii procesului, celelalte insa din timpul procesului care a durat cam 2 ani, nu le-a platit, pt ca instanta asa a hotarat.
Datoria de 10.000 lei din prezent o reprezinta facturi de Radet neachitate din luna martie 2016-august 2016, la care se adauga vreo 700 lei penalitati Radet.
A avut loc AG si s-a stabilit sa cotizam fiecare apartament cu 150 lei pt un avans Radet ca sa ne rebranseze si sa ne esaloneze restul datoriei. Problema este ca oamenii nu vor sa plateasca , mai ales cei cu centrale proprii desi multi le au din vara asta.Intrebarea este daca este legal sa le solicitam aceste sume. Eu ma gandeam ca ar fi bine sa le consideram ca o majorare a fondului de rulment, dar comitetul nu a fost de acord.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2016
gabita1988, utilizator
este ceva neclar , restanta s-a acumulat dar nu aveti restantieri ,daca aceasta restanta a provocata de acel restantier care a vandut apartamentul , adeverinta are rolul sa instiinteze noul propietar de datoriile catre asociatia de propietari si aumarea de noul propietar a restantelor la cotele de intretinere , din acest motiv spunem ca este foarte importanta aceasta adeverinta ,daca s-a vandut ( donat) apartamentul fara adeverinta poate atrage nulitatea actului de instrainare a apartamentului ,daca s-a eliberat adevarinta noul propietar a fost instiintat de restante si este obligat sa le plateasca , puteti verifica acest lucru ,
in ce priveste majorarea fondului de rulment in scopul sa platiti debitul catre RADET , comitetul are dreptate ,ptr ca nu este legal

Alte discuții în legătură

Debransare apa calda savu200 savu200 Buna ziua, Am si eu o intrebare, de aproximativ o luna in blocul in care locuiesc a fost sistata apa calda de catre RADET pe motiv ca 5 apartamente au ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari, in calitate de parata, in proces cu radet- ul m.belu m.belu Asociatia de Proprietari a primit citatie ca parata, in proces cu RADET- ul, obiectul dosarului fiind somatie de plata pentru restantele neplatite din 2006 ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari ameninta cu darea in judecata fara preaviz si cu listarea rauplatnicilor MinaSI MinaSI Buna ziua. Asociatia de Proprietari din blocul unde locuiesc saptamana tecuta a pus la avizier un Anunt care citeaza cateva familii, printre care si eu, cu ... (vezi toată discuția)