avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neconcordanta in PV de contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neconcordanta in PV de contraventie

Buna seara! Astazi, 5.10.2016, am fost verificat in trafic de o echipa RAR si Politia Rutiera in localitatea Fetesti. In urma controlului tehnic de rutina efectuat la directie, frane, lumini, lampi semnalizare, cauciucuri, etc singurul aspect consemnat in Raportul de Control Tehnic in Trafic al celui de la RAR, a fost o "eficacitate mica a franei de stationare". In urma acestui lucru, lucratorul de la politia rutiera a decis ca e cazul sa imi aplice o amenda in valoare de 1125 lei, retinerea certificatului de inmatriculare al masinii cat si al permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile. Cand am intrebat motivul, cel de la politia rutiera mi-a comunicat ca in codul rutier e prevazuta contraventie fapta de a conduce un autovehicul cu probleme grave la sistemul de franare, si se pedepseste cu retinerea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile. I-am amintit faptul ca problema gasita la masina mea a fost o "eficacitate mica a franei de stationare", cea de mana, dar nu si a sistemului principal de franare. S-a consultat cu lucratorul RAR care a facut constatarea, si dupa ce acesta i-a confirmat acelasi lucu, mi-a spus sa astept sa caute din nou in codul rutier sa vada cum incadreaza asa ceva, apoi, dupa ce a rasfoit timp de 20 minute o carte mica, fara coperti, mi-a spus ca nu are cum sa incadreze nefunctionarea optima a franei de mana, codul rutier facand referire doar la defectiuni grave ale sistemului de franare. Prin urmare asta trebuie sa scrie si el in procesul verbal de contraventie (??), lucru pe care l-a si facut, pentru a fi in spiritul legii... De fapt a fost un abuz menit a avea acoperire legala, parerea mea... Momentan detin Raportul de Control RAR, unde este mentionata doar „eficacitatea mica a sistemului de franare stationar”, cat si PV de la politie, unde la mentiuni am adaugat de asemeni acelasi lucru. Proces-Verbal unde domnul politist a scris, cu de la sine putere ca sanctionarea survine in urma constatarii defectiunilor „grave” la sistemul de franare, fapt bazat pe declaratiile lucratorului RAR. Legea spune intr-adevar ca, in astfel de cazuri, raportul politistului se bazeaza doar pe concluziile lucratorului RAR, insa din concluziile acestuia aceste mentiuni lipsesc. Una scrie in Raportul lucratorului RAR, si cam alta in PV intocmit de politist. Legea aici: [ link extern ]
Intrebarea mea este, pot face contestatie asupra retinerii permisului de conducere in mod abuziv si asupra amenzii aplicate? Si daca da, in baza celor relatate mai sus, am sanse reale de a castiga aceasta contestatie? Nu agreez ideea ca la costul enorm al amenzii, sa adaug si cheltuieli de judecata plus numeroase drumuri catre Fetesti si inapoi.
Tin sa precizez ca nu contest masura retinerii Certificatului de Inmatriculare al masinii, certificat care va fi inapoiat proprietarului cu conditia remedierii defectiunii. Acest lucru il gasesc justificabil, atat moral cat mai ales dpdv legal, deoarece codul rutier face o referire clara (doar) asupra acestui aspect: certificatul de inmatriculare se retine atunci cand sistemul de franare de ajutor, sau de stationare, este defect (cu drept de circulatie 15 zile). Aici vad o specificare cat se poate de clara a legii, in acest caz. In ceea ce priveste insa masura retinerii permisului de conducere, personal o gasesc aplicata abuziv, fara un temei legal clar. Va multumesc!
Cu respect!
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2016
Florin_30, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:22, 6 Octombrie 2016
Aveti sanse mari de castig avand in vedere raportul RAR in care se mentioneaza doar frana de mana, politistul nu avea motiv sa retina si permisul de conducere.
Remediati frana de mana si apoi solicitati restituirea certificatului de inmatriculare iar permisul vi se va restitui in baza certificatului de grefa eliberat de judecatorie. Daca pierdeti procesul oricum veti avea posibilitatea reducerii suspendarii la 30 de zile la cerere si in urma sustinerii testului 13/15, in cazul in care indepliniti conditiile pentru sustinerea testului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reținere talon pt caroserie deteriorata Alina Tudose 1 Alina Tudose 1 Bună dimineața, Am rămas fără talon din cauza unor “elemente de caroserie vizibil corodate”., fapta prevăzută la Art. 99/1/18 din OUG ... (vezi toată discuția)
Deficiente majore la sistemul de iluminare Mircea Muntean Mircea Muntean Vă rog să mă ajutați cu privire la art.101 al.11 dîn OUG 195/2002 , adică ce se înțelege prin deficiente majore la sistemul de iluminare si cine are ... (vezi toată discuția)
Retinere talon autoturism mihais83 mihais83 Buna ziua. Pe data de 27.05.2013 am fost oprit in trafic de catre politia romana si rar. Mi-au gasit defect becul faza scurta dreapta ars si becul de ... (vezi toată discuția)