avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reținere talon pt caroserie deteriorata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reținere talon pt caroserie deteriorata

Bună dimineața,

Am rămas fără talon din cauza unor “elemente de caroserie vizibil corodate”., fapta prevăzută la Art. 99/1/18 din OUG 195/2002.
Cum pot fi determinate aceste deteriorări astfel încât sa constituie fapta amintita si sa se retina talonul? Cum se determina gradul de deteriorare?
Subliniez faptul ca agentul de poliție a specificat faptul ca va ridica talonul imediat ce am oprit masina..... nu avea cum sa vada din mers, cred eu, gradul de deteriorare tinand cont de faptul ca e vba de niste puncte mici de rugina. Masina nu e lovită sau altcev, e o duba de lucru. Are toate actele valabile, ITP, etc.
In ce conditii as putea contesta reținerea talonului.
Multumesc!
Articolul respectiv vorbește despre altceva, anume despre deficiente majore, altele decât cele pomenite la art. 101/1/11, adică cele la direcție, frână, lumini, avertizare sonora. Ele se constata de către inspectorii RAR în controalele care le fac împreună cu poliția, și nu constau sigur în niște puncte de rugina. Mergeți la un service cu statie ITP și rugați sa va precizeze ce deficiente majore, altele decât la directie, frâne, claxon și lumini urmăresc la verificare. Angajati-va avocat și depuneti plângere împotriva PV de contravenție.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2020
latka, moderator
Deficientele majore sunt descrise in OG 81/2000 actualizata, la art. 2 :

(10) Deficiențele prevăzute în lista menționată la alin. (9) se clasifică în una dintre următoarele categorii, în funcție de gradul lor de gravitate:
a) deficiențe minore - deficiențele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului, precum și alte neconformități minore;
b) deficiențe majore - deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să îi pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, precum și alte neconformități mai importante;
c) deficiențe periculoase - deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Nu cred ca prezentati vreun pericol pentru siguranta circulatiei sau a mediului, daca aveati doar niste puncte de rugina.

[ link extern ]

Constatarea starii tehnice a unui vehicul nu e competenta unui politist, asa cum scrie la art. 179 din HG 1391/2006 (regulamentul de aplicare a codului rutier):
(1) Politia rutieră sau politia de frontieră din punctele de trecere a frontierei de stat poate acționa, împreună cu reprezentanți ai altor autorități cu atribuții în domeniu, pentru prevenirea și constatarea unor încălcări ale normelor privind deplasarea în siguranță, pe drumurile publice, a tuturor participanților la trafic.
(2) Polițistul rutier sau polițistul de frontieră aflat în punctul de trecere a frontierei de stat, care acționează în cadrul echipajului mixt, are, ca principale atribuții:
a) să oprească vehiculele pentru control și să verifice documentele pe care conducătorii acestora trebuie să le aibă asupra lor;
b) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența sa.
(3) Reprezentanții autorităților prevăzute la alin. (1) din cadrul echipajului mixt au ca principale atribuții:
a) să acționeze, împreună cu polițiștii rutieri sau cu polițiștii de frontieră, pentru respectarea de către conducătorii de vehicule sau de către operatori a normelor privind transportul rutier pe drumurile publice din România;
b) să execute activități de control privind condițiile de efectuare a transporturilor rutiere, precum și de verificare a stării tehnice a vehiculelor, conform competentelor;
c) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența lor.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2020
latka, moderator
Mulțumesc mult pentru răspunsuri!
Talonul a fost reținut abuziv, nu am gasit la art. 112 alin. 1 din OUG 195 /2002 enumerat cazul dvs. Acolo sunt expuse toate cazurile în care se poate retine certificatul de înmatriculare.

Nu am verificat anterior, nu credeam ca v-a putut lua talonul pe degeaba.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2020
latka, moderator
Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Deficiente majore la sistemul de iluminare Mircea Muntean Mircea Muntean Vă rog să mă ajutați cu privire la art.101 al.11 dîn OUG 195/2002 , adică ce se înțelege prin deficiente majore la sistemul de iluminare si cine are ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă "deficienţe majore la sistenul de iluminare" Bastiahos Bastiahos Din 25.05.2018, art. 101, alin. 1 pct. 11 spune că se sancționează, cu clasa a treia de sancțiuni, deficiențele majore ale sistemului de iluminare. Nu am ... (vezi toată discuția)
Este ilegal sa ai un far de ceata defect? mai bine zis, e penalizabil? ... Kryghn Kryghn Este ilegal sa ai un far de ceata defect? Mai bine zis, e penalizabil? Am fost oprit pentru lipsa unui far de ceață (față) si apoi cautat pentru toate ... (vezi toată discuția)