avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stabilire Drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stabilire Drept de mostenire

Buna ziua, o rugaminte mare am la dumneavoastra si totodata o teama in ceea ce priveste o posibila dezmostenire sau impartirea mostenirii cu mai multi mostenitori. Problema se prezinta in felul urmator: Bunicul meu impreuna cu bunica mea au impreuna bunuri si terenuri care le-au dobandit impreuna de cand s-au casatorit. Bunicul meu are 2 copii din care unul a decedat iar unul e in viata. Acum vreo 45 de ani bunicul meu a fost obligat sa plateasca o pensie alimentara desi fata nu e a lui, a platit acea pensie in jur de 18 ani...bun. Acum 15 ani a murit bunica si a ramas mostenirea pe numele bunicului meu, iar acum bunicul meu a decedat si datorita faptului ca mama mea a decedat mi-a ramas jumatate din mostenire mie si jumatate unchiului meu. Acum m-am apucat dupa moartea bunicului sa fac dezbaterea mostenirii impreuna cu unchiul meu pentru a imparti averea in jumate ca eu sa pot vinde o parcela de pamant. Cand am depus actele la primarie mi s/a spus ca de fapt a mai venit un mostenitor si bineinteles ca am ramas stupefiat , efectiv mi s-a facut rau cand am auzit. Am intrebat cine este si angajatii primariei au raspuns ca este copilul bunicului meu careia , i-a platit pensie alimentara timp de 18 ani si ca are drept de mostenire și ca va aduce la dosar hotararea judecatoreasca din vremea aceea cum ca i-a platit bunicu meu pensie alimentara. Acum as vrea sa stiu cum sa procedez, pentru ca toata viata lui bunicul meu nu a recunoscut acel copil desi ea sustine acest lucru. nu mi se pare normal sa vina si sa aiba drept de mostenire pentru simplu fapt ca bunicul meu i-a platit pensie alimentara desi nu este fiica lui legitima. Intrebarea ar fi : Ar fi bine sa o dau in judecata sau nu? ar trebui ca eu sa cer sa faca dovada clara ca este *fiica* de sange a bunicului meu ? Am drept sa cer sa faca testul ADN ? daca in caz contrar intradevar se dovedeste ca nu este copilul bunicului , pot cere despăgubiri si daune morale sau alte daune ce au cauzat un prejudiciu ? Va rog din suflet sa imi dat un raspuns . va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:15, 14 Octombrie 2016
Buna dimineata, cred ca nu m.am facut destul de inteles...bunicul are o "fata" cu o alta femeie, nu cu bunica mea, adica sotia cu acte in regula....acea fata de fapt a fost concepută cu o alta femeie , careia i-a platit degeaba ani de yile pensie alimentara. Va rog sa aveti in vedere ca pe timpuri nu era ca acuma , era foarte greu de dovedit faptul ca nu e fiica lui. Asa era pe timpuri nu e ca acum ... atunci daca te obliga sa platesti apai plateai si daca nu plateai faceai si puscarie pana se afla de fapt care e adevarul...va rog sa mai analizati un pic si sa imi dati un raspuns mai concret. un avocat nu etste pe acest forum ? care sa ma lamureasca?
Legislatia de acum 45 de ani nu e ca cea de acum sa stiti , de asta rugamintea ar fi sa raspunda un avocat
Legal este fiica bunicului dvs. și moștenitoarea acestuia.
Biologic - ne lăsăm surprinși (dar biologia nu contează dacă nu au fost rezolvate aspectele legale)

Bunicul dvs. a plătit pensie alimentară pentru că:
1) a recunoscut acel copil
2) există o hotărâre judecatorească de stabilire a paternitații.

În ambele situații, certificatul de naștere al acelei femei menționează ca tată pe bunicul dvs. Dovada legăturii de rudenie cu defunctul se face cu certificatul de naștere.

În varianta 1 ar mai fi șanse de contestare a recunoașterii de paternitate.
În varianta 2 il cam dezgropați degeaba pe bunicul (excepție - situația în care hotărârea a fost data tot pe baza recunoașterii).

Varianta 3 - Ar putea exista și o variantă 3, dar e puțin probabilă, altminteri ne-ați mai fi povestit câte ceva.
Iată un exemplu de situație în care o persoană putea fi obligată la plata pensiei, deși nu era legal părintele copilui: X se căsătorea cu Y care avea un copil („din flori”). Y murea. X rămânea văduv cu un copil care nu era al lui. Într-un asemnea caz X putea fi obligat să continue să acorde întreținere copilului orfan.


Cozmin880 a scris:

Acum 15 ani a murit bunica si a ramas mostenirea pe numele bunicului meu, iar acum bunicul meu a decedat ...


Și, mai exact, cum a rămas? A rămas așa, că a rămas nedezbătută, ca multe alte moșteniri? Sau chiar există un certificat de moștenitor după bunica?

Dacă nu există, ar mai fi ceva de salvat. Dacă există un certificat de moștenitor după bunica, cu unic moștenitor bunicul, însemană că mama și unchiul dvs. au renunțat la moștenirea mamei lor în favoarea tatălui lor (bunicul dvs), deși știau că acesta plătise pensie o bună bucată din viață.

Și atunci îmi vine să mă crucesc, ca de fiecare dată când văd cu câtă larghețe își aruncă unii averea pe fereastră în loc să deschidă ușa unui avocat după ce și-au înmormântat mortul.





Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2016
romascanu, moderator
prin sentinta judecatoreasca s-a stabilit in primul rand filiatia si apoi obligatia platii cheltuielilor de intretinere; nu mai invocati legislatia si practica comunista.
sigur ca exista metode de stabilire a paternitatii si acum dupa 45 de ani...pana una-alta, exista un al treilea mostenitor cu drepturi clare
Cozmin880 a scris:

ca eu sa pot vinde o parcela de pamant.


Cu riscul sa il infurii pe initiator:
Fara sa stiu ce mize sunt in joc, ma gandesc ca e bine ca femeia respective mai traieste si este de gasit. Daca o gasea numai notarul/primaria in acte, dar nu stiati de unde sa o gasiti fizic pe ea sau pe mostenitorii ei, atunci mai vindeati parcela aia cine stie cand, si numai dupa un litigiu.
Cata vreme ea exista in acte, este mostenitoare. Fie ca doriti sa rasturnati aceasta situatie intr-unul sau mai multe litigii (si cu riscul sa nu se poata), fie ca acceptati situatia si mergeti mai departe cu dezbaterea succesiunii intre cei trei mostenitori, macar stiti cu cine stati de vorba si aveti o sansa sa terminati operativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta maria_ioana maria_ioana Buna ziua, Am si eu o situatie in familie de genul: - bunica din partea mamei a fost casatorita legitim . Din aceasta casatorie a rezultat un copil. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o succesiune pisica300 pisica300 Străbunicul meu P.D. a avut unici moștenitori pe bunica mea M.D.M.R , pe sora bunicii mele P.S.M și pe frații bunicii mele P.D.R și P.A.F. Bunica mea ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am?-mostenire ella_camy ella_camy Ma izbesc de o problema si nu stiu ce drepturi am.Este vorba despre o mostenire. Bunica a decedat (de vreo 22 de ani). In urma ei au ramas in viata sotul si 2 ... (vezi toată discuția)