avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dubla nationalitate copil minor iesire din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dubla nationalitate copil minor iesire din tara

Fetita mea este olandeza si romanca. Are domiciliul in Olanda si carte de identitate olandeza. Are certificat de nastere olandez, nascuta in Olanda si certificat de nastere roman.
Nu am putut iesi din tara in 05 10 2016 cu cererea scrisa de mana a tatalui olandez desi alte dati s a putut.
Doresc sa deschid proces, va rog sa mi spuneti daca pot demonstra ca neavand nici un act de identitate roman nu aveam cum sa ies cu copilul din tara decat prezentant actul de identitate olandez. Consider ca minorul a fost blocat in tara. Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:00, 8 Octombrie 2016
Aveti nevoie de o procura notariala data de tatal copilului prin care sa imputerniceasca o persoana care sa insoteasca minorul sa calatoreasca .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul e (si) cetatean roman si se aplica legea 248/2005 asa cum era ea in vigoare la data de 5 oct .

"Cetatenii romani minori care mai detin si cetatenia altui stat trebuie sa indeplineasca conditiile de iesire din Romania prevazute de Legea 248/2005?
Vineri, 01 Ianuarie 2016
In cazul minorilor cetateni romani care mai detin si cetatenia altui stat, care se prezinta la controlul de frontiera pentru a iesi din Romania, devin aplicabile prevederile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate."

asa e scris pe site-ul politiei de frontiera.

la data de 5 oct legea prevedea asta:


Condiţiile exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate de către cetăţenii români
Art. 30
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
a) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate însoţit de ambii părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceştia;
b) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.


(2) Declaraţiile prevăzute la alin. (1), redactate în două exemplare, şi certificatul prevăzut la alin. (1) lit. b) pct. (i), însoţite de o fotocopie a acestora, trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare, şi, după caz, să fie însoţite de traduceri legalizate.


Din 6 oct a intrat in vigoare forma modificata a art 30 din legea 24/2005care zice asa :


10. La articolul 30, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu următorul cuprins:

„(61) Prin excepție de la prevederile alin. (1) lit. b) și d), declarația celuilalt părinte, declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, nu este necesară atunci când minorul cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație se deplasează însoțit în condițiile prezentului articol, în această țară.”
[ link extern ]
[ link extern ]

"Art. 29
(1) Dovada domiciliului in strainatate al minorului se face cu:
a) pasaportul acestuia, in care este mentionat statul de domiciliu;
b) pasaportul parintilor, al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal, dupa cum urmeaza:
1. pasapoartele ambilor parinti, in cazul in care acestia au domiciliul in acelasi stat; sau
2. pasaportul unuia dintre parinti si declaratia celuilalt parinte, prin care isi exprima acordul cu privire la domiciliul minorului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care instanta a stabilit domiciliul minorului la unul dintre parinti, ramasa definitiva si irevocabila ori ramasa definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;
3. pasaportul parintelui supravietuitor;
4. pasaportul parintelui caruia i-a fost incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila ori a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;
5. pasaportul reprezentantului legal.
(2) In cazul in care intervine schimbarea domiciliului minorului la unul dintre parinti, eliberarea pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar cu mentionarea statului de domiciliu se face numai cu acordul celuilalt parinte privind schimbarea domiciliului minorului. Dispozitiile art. 9 alin. (3) si (4) se aplica in mod corespunzator si in privinta acordului celuilalt parinte privind schimbarea domiciliului minorului.
(3) Emiterea pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar cu mentionarea statului de domiciliu pentru minor, in situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la stabilirea domiciliului minorului ori unul dintre parinti se afla in imposibilitate de a-si exprima vointa, se efectueaza numai dupa solutionarea acestor situatii de catre instanta de judecata, care se pronunta in conditiile legii.
(4) Dispozitiile art. 9 se aplica in mod corespunzator si cu privire la pasapoartele simple electronice sau pasapoartele simple temporare, cu mentionarea domiciliului in strainatate.


Nu stiu ce sanse aveti intr-un eventual proces, cat au legea de partea lor.
Faptul ca vi s-a permis iesirea cu alte ocazii, nu e un argument cu care sa castigati. Si normele de aplicare s-au mai schimbat de cand e legea in vigoare.

Acum puteti iesi daca dovediti ca minorul are domiciliul in tara in care vreti sa va deplasati.


Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calatorie minor cu domiciliul în străinătate komocz ferenc komocz ferenc Buna seara.Suntem o familie stabilita in Italia de 18 ani.Avem doua fete:una de 26 de ani iar cealalta de 17 ani.Amandoua au pasapoarte cu domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Procura minor simoalin simoalin Buna ziua, In cazul unui minor (15ani) daca vrea unul dintre parinti sa-l duca in strainatate are nevoie de procura de la celalalt parinte la fiecare iesire ... (vezi toată discuția)