Buna ziua. Ma pot indrepta impotriva cuiva cu o plangere penala pentru insulta?sunt discutii ample pe acest aspect avand in vedere decizia Curtii Constitutionale in urma careia toate Codurile Penale, de la absolut toate editurile, contin aceste doua infractiuni. Fac parte infractiunile de insulta si calomnie din capitolul "infractiuni contra demnitatii" sau nu? Va multumesc
Eu nu inteleg de ce mai exista acestea ca infractiuni si nu contraventii ca sa se poata amenda cumva. NUP se primeste des azi tocmai pentru ca legea se interpreteaza si pericolul social se rezuma doar la cei morti. Adica, mori si atunci considera si legea ca e pericol social!
De ce toate astea?
conform art 18 Cp fapta nu prezinta pericolul social ca sa se poate dispune masura privativa de libertate categoric, insa cu toate acestea se dispune sanctiunea administrativa care inseamna mustrare, averisment sau amenda administrativ si sa nu uitam ca acestea se inscriu in cazier.
Plus ca in masura in care motivati ca insulta sau calomnia v-a prejudiciat social si din acest motiv a-ti suferit eventual o pierdere pecuniara va constituiti parte civila pentru daunelor materiale si daca sunteti prejudiciat social la nivel stiu eu psihic daune morale insa e complicat aici., insa ganditi0va ca sunteti afacerist, persoana publica sau imaginea unei produs sau pur si simplu buna reputatie va aduca castiguri, ei bine atunci i isntanta puteti cere pana si castigul nerealizat in urma calomniei, sau insultei .....imagine patata..care duce la retragerea unor investitori care automat duce la o pierdere pecuniara....deci proces si tragerea la raspundere/ acesta este unul dintre motivele pentru care avem aceaste prevederi in codull penal, amenda poate nu acopera raul pricinuit.