avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... rca incheiat in romania pentru o masina inmatriculata ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

rca incheiat in romania pentru o masina inmatriculata in italia. Inselaciune sau raspundere civila delictuala?

Buna ziua,

Am si eu o speta mai ciudata şi mi-ar prinde bine cateva sfaturi. O persoana incheie un rca in romania pentru o masina inmatriculata in italia. I se spune ca poate circula linistit in italia k nu e nicio problema (contrar dispozitiilor legale). In italia este oprit de politie si amendat cu 1500 Euro, i se imobilizeaza masina si este obligat sa platesca un nou rca valabil in italia. Polita din Romania este eliberata de un broker care nu-şi trece numele si nu trece nici nr. de masina. Mai mult chitanta eliberata are un J care nu exista. Ulterior aflam numele persoanei care a incheita asigurarea. Pentru a-si recupera omul banii (amenda si contravaloarea politei nevalabile) ce ar fi mai bine: plangere penala pentru inselaciune sau o actiune civila impotriva asiguratorului?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 10:51, 4 Noiembrie 2015
Parerea mea, este ca agentul si proprietarul masinii au convenit impreuna sa emita polita in vederea inmatricularii pe teritoriul Romaniei.Din nefericire sunt destul de multi cetateni romani care lucreaza in afara tarii si vin si spun ca de fapt ei vor sa o inmatriculeze in tara .Aici exista doua variante"
1) agentul il crede si incheie polita fara sa aiba fisa de inmatriculare de la finante
2) agentul "il sfatuieste"pe client sa incheie polita in vederea inmatricularii, stiind ca in caz de dauna asiguratorul este obligat sa plateasca.Amandoi stiu ca nu este in regula.
Buna ziua,

La emiterea unei polite de asigurare RCA, asiguratorul/ intermediarul este obligat sa solicite documentele in baza carora se incheie polita de asigurare. In lipsa solicitarii/ prezentarii acestor documente, intermediarul - in speta brokerul de asigurare - a procedat incorect, incalcand regulile de subscriere ale asiguratorului.

In acest caz este raspundurea intermediarului (nu a asiguratorului), care, daca este broker autorizat de ASF detine polita de asigurare de raspundere profesionala.

Se poate solicita brokerului sau ASF polita de asigurare si ulterior trebuie formulata o cerere de despagubire asiguratorului de raspundere profesionala a brokerului.

Desigur, se poate si in instanta, dar ar trebui asteptat un raspuns din partea asiguratorului. Ne puteti contacta pentru mai multe detalii.

O zi buna,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polite rca Diana2209 Diana2209 Buna ziua, Am si eu o speta in legatura cu o polita RCA. Pentru aceeasi masina am doua polite valabile. Diferenta dintre ele este de o zi. Prima polita am ... (vezi toată discuția)
Autoturism strain cu asigurare romaneasca? manole silviu manole silviu Este valabila o asigurare facuta in Romania pentru un autoturism inmatriculat in Austria? (vezi toată discuția)