avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autorizatie de construire anulata pentru cladire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autorizatie de construire anulata pentru cladire existenta

Ce se poate face in situatia in care o instanta a anulat, la cererea unui vecin, o autorizatie de constructie pentru o cladire existenta?
Motivul invocat a fost ca nu i s-a cerut un acord pentru lucrari la sub 60cm de limita de proprietate. Se poate reautoriza fara acordul vecinului?
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
mudpie, utilizator
Cel mai recent răspuns: mudpie , utilizator 11:18, 12 Octombrie 2016
Articolul 612 - Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Asa este. Numai ca aceasta prevedere a intrat in vigoare odata cu noul cod civil in octombrie 2011. Pentru autorizatia in cauza, demersurile s-au inceput in februarie 2011, cand nu exista acel articol de lege, prin emiterea certificatului de urbanism, care stabileste conditiile si cerintele ce trebuie indeplinite pentru emiterea autorizatiei. Ulterior, toate procedurile s-au bazat pe acel certificat. Dosarul a fost depus spre autorizare efectiv in noiembrie 2011, dar primaria a considerat aplicabila legislatia anterioara (cea de la momentul emiterii certificatului de urbanism) si nu a solicitat niciodata acel acord. Nici nu am stiut de acea prevedere pana cand vecinul nu a introdus actiune in instanta, intai pentru suspendarea autorizatiei (a pierdut si pe fond si in recurs), apoi pentru anulare (a pierdut pe fond, dar a castigat in recurs).
Mentionez ca nu zidurile cladirii incalca aceasta limita, ci sapaturile efectuate pentru fundatie.

Vorbim despre o cladire cu 14 apartamente, construita de peste 4 ani si in care locuiesc destui oameni.
Toata lumea a actionat cu buna credinta la solicitarea autorizatiei, nu a cerut nimeni vreo derogare sau conditii speciale. Daca primaria ar fi cerut acel acord, s-ar fi facut totul posibil pentru a se obtine. Dar nu l-a solicitat si autorizatia s-a emis. Apoi au venit litigiile, instanta a refuzat sa o suspende pe acelasi temei atunci cand cladirea era inca in constructie, iar acum a venit si a anulat-o. In orice caz, anularea actului nu da timpul inapoi, lucrarile au fost executate si asa raman.

Ar mai fi de mentionat ca reclamantul a solicitat si daune, precum si cheltuieli de judecata, dar instanta a refuzat sa le acorde. A anulat autorizatia si atat. Asa ca vecinul nu a obtinut niciun ban din actiune, iar noi am ramas fara autorizatie. N-a castigat nimeni nimic.

Daca vecinul nu da acel acord petru reautorizare, ce se intampla cu cladirea si cu oamenii care locuiesc acolo?
@mudpie, noi nu avem de unde sa stim detalii, gen data realizarii constructiei, situatia de fapt, evolutia evenimentelor, samd, daca dvs. nu le expuneti noi nu le putem ghici. Ce ziceti!?


mudpie a scris:
Asa este. Numai ca aceasta prevedere a intrat in vigoare odata cu noul cod civil in octombrie 2011.

Prevederea respectiva din NCC, nu este altceva decat o statuare transanta a altor dispozitii care erau cuprinse in alte acte normative in vigoare la data respectiva, si anume in Legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care stipuleaza :
2.5.6. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în forma autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate[...].


mudpie a scris:
Dosarul a fost depus spre autorizare efectiv in noiembrie 2011, dar primaria a considerat aplicabila legislatia anterioara (cea de la momentul emiterii certificatului de urbanism) si nu a solicitat niciodata acel acord.

Noul cod civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 si NU este exclus ca si primaria sa fi gresit, in interpretarea normelor, si ca atare sa aibe o parte consistenta de culpa.


mudpie a scris:
N-a castigat nimeni nimic.

De obicei in instanta pierde toata lumea, este adevarat !
De aia se si spune ca rezolvarea amiabila este de preferat.


mudpie a scris:
Daca vecinul nu da acel acord petru reautorizare, ce se intampla cu cladirea si cu oamenii care locuiesc acolo?

Daca vecinul, in mod nejustificat, nu isi da acordul, va puteti adresa instantei pentru suplinirea acordului. Daca se opune justificat, trebuie vazut care este justificarea si apoi procedat in consecinta.

Aveti dreptate, ar fi trebuit sa dau mai multe detalii de la bun inceput.
Este de sperat ca o intelegere amiabila care sa permita reautorizarea este inca posibila, iar daca nu, exista sansa suplinirii acordului in instanta, cel putin teoretic.

Va multumesc mult pentru opinie!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2016
mudpie, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E nevoie de acordul meu? ContSters419707 ContSters419707 Buna ziua! Detin un ap la demisol intr-o cladire (D+P+1) destul de veche, situata in sect 2. In aceeasi cladire mai sunt 5 ap si exista si o curte comuna. In ... (vezi toată discuția)
Construcții alipite la calcan ContSters221975 ContSters221975 \"Art. 612. - Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de ... (vezi toată discuția)
Cladire ridicata pe limita de hotar mihaiandreealucia mihaiandreealucia Buna ziua, Vecinul meu a ridicat o anexa la casa acum 7 ani cred pe limita de hotar fara vreun acord scris intre mine si el si aproape fraudulos...pe mine ... (vezi toată discuția)