avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Carte funciara si cadastru apartament cumparat in 1991
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Carte funciara si cadastru apartament cumparat in 1991

Buna ziua,

In anul 1991, parintii mei au cumparat un apartament de la ICRAL. Anul acesta, dorind sa-l vanda, au inceput demersurile pentru a face cadastrul. De la cadastru, li s-a comunicat ca apartamentul are inscris in Registrul de Trasncriptiuni si Inscriptiuni doua sarcini (ipoteci) aferente unor imprumuturi bancare facute in 1995 si finalizate in 1998. Ne-am adresat bancii pentru a ne furniza un document pentru radierea ipotecilor. Cei de la banca nu ne dau acel document daca nu ducem un extras de carte funciara. Am facut cerere pentru a se verifica la cadastru daca apartamentul are carte funciara deschisa (desi, noi personal, nu am deschis carte funciara si nu stim daca exista pe vremuri un alt fel de evidenta pentru apartamente). In situatia in care nu exista cartea funciara si nu putem duce niciun extras la banca, care credeti ca ar fi solutia pentru a rezolva situatia cu banca? In perspectiva, mi se pare ca situatia are toate sansele sa dureze foarte mult pentru ca etapele par sa fie multe si anevoiase #-o:(:(
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
DoamnaIlenus, utilizator
Cel mai recent răspuns: DoamnaIlenus , utilizator 11:16, 11 Octombrie 2016
Vi se intampla aceste lucruri pentru ca nu ati rezolvat fiecare problema la timpul sau. Dar nu dispewrati pentru ca se va rezolva.
Din moment ce figurati la OCPI cu sarcini pe apartament inseamna ca acest apartament este inregistrat la ei ca altfel nici banca nu va aproba imprumutul daca nu faceati dovada ca sunteti proprietarii apartamentului si pe care banca la grevat de datorii tocmai la OCPI.
Apoi banca, in acaesat situatie, este un partener incorect pentru ca trebuia sa va ajute. In momentul cand ati achitat ultima rata, trebuia sa cereti o dovada de la banca din care sa reiasa ca nu mai aveti datorii la banca, ati achitat imprumutul ce a grevat apartamentul. Trebuia sa cereti atunci si cu siguranta se rezolva.
Acum asteptati sa va dea OCPI extrasul de carte funcuiara. probabil ca ati mentionat in cerere pentru ce va trebuie si ce doriti. spun asta pentru ca OCPI a preluat evidenta de la Registrul de inscriptiuni si transcriptiuni si are posibilitatea sa caute si sa va dea extras de carte funciara in forma scrisa si electronica, indiferent ca ati facut cadastrul sau nu.
Buna ziua,

Mai mult ca sigur apartamentul dvs. este inscris la OCPI (pentru ca a preluat evidenta Registrului de Transcriptiuni si Inscriptiuni).

In situatia in care apar ipotecile inscrise in extrasul CF, trebuie sa solicitati bancii sa va emita o adresa prin care certifica faptul ca acele credite sunt achitate integral si nu se mai impune mentinerea ipotecii.

Daca banca refuza sa va sprijine in aceste demersuri, trebuie sa introduceti pe rolul instantelor judecatoresti o cerere prin care sa chemati banca in judecata pentru a se dispune radierea din CF a ipotecilor.
Va multumesc frumos pentru raspuns. La OCPI, am facut cerere pentru identificarea numarului de carte funciara. Voi depune si cerere pentru extras de carte funciara pentru informare. Multumesc mult inca o data =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament sub ipoteca Tommy D Tommy D Salutari la toata lumea! Am cumparat o masina in 1998 si am garantat cu apartamentul. Acte peste acte si binenteles ca apartamentul a fost pus sub ipoteca. ... (vezi toată discuția)
De pot afla ca un imobil nu are asupra lui sarcini? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! As dori sa stiu daca in afara de extrasul de carte funciara si intabulare mai exista vreo metoda in a afla daca asupra unui imobil exista sarcini, ... (vezi toată discuția)
Situatie juridica imobil vechi neintabulat Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Unde este inregistratata situatia juridica a unor terenuri sau case mai vechi ce nu au beneficiat de intabulare? M-ar interesa daca nu au asupra lor ... (vezi toată discuția)