avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atribuirea unui apartament mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atribuirea unui apartament mostenit

Eu şi fratele meu am moştenit un apartament de la o mătuşă, avem fiecare jumătate şi suntem în indiviziune. Dorim să vindem cât mai repede, în mai puţin de 6 luni-9 luni dacă se poate. Dar dorim să şi închiriem până atunci. Problema este că chiriaşii se feresc de angajamente pe perioade aşa scurte. Mă gândesc că ar fi bine ca unuia să i se atribuie apartamentul pe perioadă determinată şi celălalt să-i plătească chirie. Dar cine stabileşte chiria şi cum se face atribuirea? Există o evaluare ANEVAR a apartamentului care include şi o estimare a chiriei la 460 euro (pe lângă o estimare a valorii apartamentului la 84 000 euro). Menţionez că eu şi fratele meu nu ne înţelegem deloc.
Cel mai recent răspuns: Vladimir44 , utilizator 14:11, 17 Octombrie 2016
Br-Andreea a scris:

In primul rand, pentru a putea vinde apartamentul trebuie sa dezbateti succesiunea dupa matusa Dvs. Din cate inteleg eu, nu ati dezbatut inca succesiunea, deci nu aveti nici macar un certificat de mostenitor. Pana cand nu parcurgeti aceasta etapa nu aveti posibilitatea de a vinde.

In al doilea rand, in ceea ce priveste chiria, puteti inchiria si impariti chiria la jumatate, asa nu aveti probleme, fiecare isi primeste partea. Eu nu vad de ce sa va complicati altfel, daca tot exista un acord in acest sens, doar sa va puneti de acord pentru suma ceruta.

In al treilea rand, in ceea ce priveste vanzarea puteti vinde si fara a iesi din indiviziune, iar dupa vanzare impartiti pretul in functie de cotele de mostenire a fiecaruia.

Noi avem certificate de moştenitor. Fratele meu este un potenţial chiriaş/cumpărător dar nu vrea să recunoască acest lucru. În plus este un om foarte bogat (sute de mii de euro cel puţin) care se ocupă şi cu afaceri, inclusiv în domeniul imobiliar. Şi în general este un om meschin şi rău, care vrea să înşele oamenii, a încercat să mă înşele cu mari sume de bani până acum. L-am dat deja în judecată pentru o anumită infracţiune economică şi-l voi mai da în judecată şi pentru tentativă de înşelăciune (a încercat să-mi ofere 100 euro chirie dar ea valorează 240 euro (480 euro întreg apartamentul, avem 1/2 fiecare), există deja un client dispus să ofere acest preţ, urmează să semnăm contractul de închiriere în câteva zile). Problema este ce fac după închiriere (semnăm pe un an) când iar se va amesteca în vânzarea casei.

Pana nu se amesteca nu aveti ce face, nu putem actiona pentru ceva ce credem noi ca se va intampla in viitor. Daca se va intampla asta atunci, la momentul respectiv veti analiza care este situatia. De altfel, va trebui sa aveti in vedere si faptul ca, la fel ca si Dvs, si el are un drept de proprietate pe care il vinde daca vrea, daca nu atunci cel mult aveti posibilitatea unui partaj si ulterior sa vindeti partea Dvs.
Dacă cineva din noi îşi vinde partea, înainte sau după partaj, trebuie s-o vândă unui samsar imobiliar, deci o va vinde la cca 70%, nimănui nu-i convine asta. Nicio bancă nu cred că va oferi mai mult de 80-85% dacă eu voi vinde partea mea. El deja mi-a zis că a apărut o ofertă de 75 000 euro (apartamentul a fost evaluat de un expert ANEVAR la 84 000 fără TVA), cică venită din partea altcuiva, eu sunt sigur că era el. L-am rugat să-mi spună care era suma de bani în mână, nu a vrut să spună suma exactă, nici numele sau telefonul clientului nu mi le-a zis, mi-a zis doar numele agentei imobiliare care nu mi-a răspus la mail când i-am scris. Iar oferta a venit la 3 zile după ce l-am anunţat că doresc partajul, clienţii care cumpără nu vin aşa la comandă. Mi-a zis că clientul respectiv şi-a găsit altceva. Mai demult mi-a vorbit de un prieten de-al lui care taman în perioada asta vrea să-şi cumpere un apartament în centru şi ,,că nu ne permitem să pierdem un astfel de client". E clar că el este prietenul. Eu i-am zis să-i transmită prietenului că mai sunt şi alte apartamente de vânzare pe piaţă. E un om foarte bogat şi ipocrit, rău, viclean, meschin şi genul care te minte în faţă. Eu i-am propus de la bun început să închiriem apartamentul imediat până la vânzare, dar nu a vrut, am pierdut cca 250X12=2750 euro- taxele la stat, vreo 2500 euro + ce am plătit la întreţinere, vreo 3000 euro. Şi el a pierdut dar pe el nu îl interesează, câştigă banii ăştia în 2 săptămâni. Am plătit şi 2 consultaţii la avocată, nu mi-a oferit nicio soluţie salvatoare, a zis că dacă nu mă înţelg trebuie să fac partaj şi gata, apoi închiriez cui vreau (la vremea respectivă nu era de acord nici cu închirierea, apoi a fost de acord). Pe scurt el vroia să mă înşele cu mari sume de bani şi în continuare vrea, eu îl consider bolnav rău după arginţi. Îl va pedepsi Dumnezeu cumva dar nu pot să-l las să-mi transforme viaţa într-un coşmar pe termen lung, deja e un coşmar de un an şi jumătate, de când a murit mătuşa mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

încercare de înşelăciune imobiliară Vladimir1971 Vladimir1971 Eu şi fratele meu am moştenit un apartament de la o mătuşă, avem părţi egale. El a încercat să-mi ofere 100 euro/lună chirie (am păstrat mailul) ... (vezi toată discuția)
Mostenire buna ziua. in urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament ... GavDana GavDana Buna ziua. In urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament cu 4 camere. De atunci in apartament a locuit doar matusa mea care a mostenit cealalta ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament mostenit CostinIancu CostinIancu in urma decesului tatalui meu, mama detine jumatate din apartament iar cealalta jumatate este detinuta de mine si fratele meu. Se poate vinde apartamentul fara ... (vezi toată discuția)