avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire paternitate, refuz test ADN
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire paternitate, refuz test ADN

Tatal copilului refuza sa se prezinte la iml pentru efectuarea expertizei adn.
am avut 2 termene date de instanta si nu s -a prezentat, va urma a 3-a.
la sanctionat doar odata.
putem sa cerem recunoastere daca nu se prezinta?
sau cum se poate stabili altfel paternitatea?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: 25Maria23 , utilizator 15:10, 29 Octombrie 2016
Buna ziua,
Instanta poate sa-i aplice mai multe amenzi pana cand va binevoi sa mearga la INML.
Nu exista posibilitatea de a apela la organele coercitive
va multumesc frumos pentru amabilitatea raspunsului!
Din pacate da asa este, dreptul intern nu prevede acest fapt.
Puteti face dovada cu martori in sensul ca ati convietuit cu tatal in perioada conceptiei, cu mesaje sau fotografii. Insa proba cea mai concludentă ramane expertiza adn.
mariuca2016 a scris:

putem sa cerem recunoastere daca nu se prezinta?
sau cum se poate stabili altfel paternitatea?

Recunoașterea este un act personal. Este declarația persoanei care a ... executat exercițiile preliminare facerii copilului.

Dacă „executantul” scria o astfel de declarație, înseamnă ca nu aveați ce căuta prin instanță.
Dacă ați ajuns în instanță, înseamnă că ați formulat deja o pretenție.
Ce ziceți că ați cerut instanței? Să recunoască ... ori să stabilească instanța paternitatea pe care nu a recunoscut-o împricinatul de bună voie?

Cât priveşte refuzul prezumtivului tată de a participa la administrarea probelor ştiinţifice, acest refuz poate constitui un început de dovadă care să se coroboreze cu alte probe. Altfel spus, refuzul nemotivat și nejustificat al pârâtului de a se prezenta la IML în vederea prelevării de probe pentru testul ADN poate fi interpretat ca o confirmare a faptului că este tatăl copilului. (poate! - adică depinde și de alte probe). Avocat aveți? Ar fi preferabil să aveți.

Va multumesc frumos pentru amabilitatea raspunsului si pentru lamuriri!
Am cerut sa stabileasca. Da am avocat si chiar ne gandeam daca nu se prezinta la al 3-lea termen ce am putea face, Am gasit in jurisprudenta sentinte care s-au dat si fara test ADN, deoarece prezumtivul tata nu binevoia sa se prezinte sau alt caz care a ajuns pana la CEDO.
Sa-nteleg ca refuzul nemotivat și nejustificat al pârâtului de a se prezenta la IML în vederea prelevării de probe pentru testul ADN poate fi interpretat ca o confirmare a faptului că este tatăl copilului, ramane la aprecierea instantei? + probele ( ar fi faptul ca in intampinare a recunoscut faptul ca am avut raport intim, plus dosarul medical cu data conceptiei).
Va multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Relatia Alex89 Alex89 Salut! Am si eu o problema foarte mare si as dori niste raspunsuri. Bun! Sa incep cu inceputul, am avut o relatie intima cu o fata pe care nu o cunosteam mai ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara; stabilire paternitate oanacocor oanacocor buna ziua. ce sanse de castig am daca dau in judecata pe fostul iubit ptr recunoasterea copilului si pensia alimentara.se poate sal oblige sa faca el testu ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)