avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere abuziva

Buna seara! Mentionez inca de la inceput ca lucrez la un cinema, dar angajatorul este o firma de plasare forta de munca! In cursul zilei de azi am fost trimis acasa de catre superiorul meu si mi s-a spus ca de maine sa nu mai vin la munca, asta in urma incalcarii de catre mine a unei reguli din Regulamentul de ordine interioara. In momentul acela am fost obligat sa imi semnez demisia, lucru pe care binenteles ca nu l-am facut. I-am explicat superiorului meu ca nu e ok sa ma dea afara asa pur si simplu si ca mai indicat ar fi sa imi faca un referat ceva. El mi-a replicat ca nu vrea sa imi faca referat si ca vrea sa ma dea afara, ca nu ii zic eu lui ce sa faca.
Intrebarea mea este: care sunt drepturile mele in acest caz si daca vreau sa il actionez in judecata, am vreo sansa de castig? Si mai exact pe cine sa dau in judecata?firma la care lucrez sau firma la care sunt angajat( cu toate ca acestia din urma nu cred ca stiu de neregulile care se intampla aici). Adica 12-13 ore/ zi cate 5-6 zile /saptamana fara prea multe pauze si multe altele pe care nu are rost sa le mai amintesc.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:46, 16 Octombrie 2016
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. In afara de dreptul de a contesta decizia de incetarea a c.i.m., despre alte drepturi nu avem cum sa discutam, intrucat nu stim cu ce articol a incetat c.i.m.

3. Actiunea in instanta se promoveaza impotriva angajatorului - altfel spus, impotriva societatii cu care ati semnat c.i.m.

4. Prin urmare, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadar, solicitati in scris angajatorului sa va comunice decizia de incetare a c.i.m.
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost instiintat sa vin sa predau tinuta pe motiv ca as fi instigator la greva. ce trebuie sa fac? Alexwow Alexwow Ma numesc Alecu Silviu si lucrez la firma de paza numita [editat] la departamentu transport valori ,ieri am fost instintat sa vin sa predau tinuta pe motiv ca ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala dbranna dbranna Aseara la ora 22:00 seful m-a anuntat prin telefon sa-mi caut de lucru, pentru ca am refuzat din motive familiale participarea la o sedinta la ora mentionata, ... (vezi toată discuția)