avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati

Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? Multumesc?
Cel mai recent răspuns: mirceapreda76 , utilizator 16:33, 17 Noiembrie 2005
poti pretinde penalităti dar suma lor să nu o depăşească pe cea a debitului principal. Dacă penalităţile nu au corespondent in contract se cere dobânda legală BNR.
Multumesc de raspuns.
Te referi la valoarea penalitatilor de intarziere? Asa stiam si eu: valoarea acestora sa nu depaseasca valoarea datoriei contabile. Pe mine ma intereseaza daca eu pot cere in acealsi timp si penalitati de intarziere (cele cu x% pe zi intarziere la plata) SI penalitati de reziliere (adica, un cuantum din valoarea abonamentelor ramase pana la finalul perioadei contractuale stipulate in contract). Multumesc.
se pot solicita atat penalitati de intarzire cat si daune-intrese (moratorii sau compensatorii).Daunele-interese pot si solicitate pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului. Ambele nu pot depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate cu exceptia unei stipulatii contrare in acordul partilor (in contract). vz Lg.469/2002 art.4
Multumesc.
Daca insa in cadrul contractului, de prestari servicii, clauza care face referire la plata penalitatilor de reziliere are "natura unei clauze penale" se mai pot incasa ambele penalitati?
mai concret: avem o clauza care mentioneaza " ... daca nu se respecta conditiile contractuale se vor cere daune interes calculate astfel ... " si mai avem un articol care spune" ca clauze de mai sus are natura unei clauze penale" .... mai putem cere ambele penalitati (de intarziere + de reziliere)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)
Cuantum penalitati intarziere lylyan lylyan Buna ziua As dori sa stiu daca este un act legislativ care prevede ca suma penalitatilor de intarziere nu poate depasi valoarea debitului? In contract nu se ... (vezi toată discuția)