avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune frati cosangvini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune frati cosangvini

Buna ziua!

am nevoie de un sfat, ma aflu in urmatoarea situatie. Am o sora doar dupa tata, dintr-o alta casatorie a tatalui meu. Aceasta sora despre care am aflat la decesul tatalui nostru, acum 2 ani a decedat.Nu stie nimeni sa fi lasat nici un testament si nu a fost casatorita, nu are copii si mama ei, este decedata din 2012. Acum la decesul ei am aflat ca eu si un alt frate al nostru tot numai dupa tata am fi primii mostenitori., deci tatal nostru a avut mai multi copii cu femei diferite. Sora mea mai are ca si rude in viata un unchi din partea mamei ei care sustine ca ar fi singurul mostenitor. Care sunt succesorii legali si in ce ordine?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:41, 23 Octombrie 2016
Fiii defunctului mostenesc pe acesta in cote egale, fie ca sunt copii din casatorie sau din afara casatoriei.
Cota de mostenire a sorei care a decedat o va culege unchiul acesteia.
Art 981
(3) În cazul în care colateralii privilegiaţi sunt rude cu defunctul pe linii colaterale diferite, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte, în mod egal, între linia maternă şi cea paternă. În cadrul fiecărei linii, sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1) şi (2).

Ca frati de tata ( colaterali privilegiati pe linie paterna), veti imparti egal jumatate din mostenirea surorii .

Daca ati fi fost frati " buni" ati fi inlaturat de la mostenire pe unchi.
Jumatatea de mostenire pe linia materna, o va culege unchiul ca nu exista o clasa de mostenitori mai apropiata.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Car3men a scris:
Cota de mostenire a sorei care a decedat o va culege unchiul acesteia.

:O Nu pot sa cred ! :O


@alinared, varianta scurta a raspunsului care va intereseaza este ca in speta dvs. se aplica principiul întâi al devolutiunii legale a mostenirii, potrivit cu care rudele sunt chemate la mostenire in ordinea claselor de mostenitori, asa incat clasa a II-a (din care fac parte colateralii privilegiati - adica dvs. si fratele), inlatura de la mostenire clasa a IV-a (din care face parte colateralul ordinar, adica unchiul dupa mama al defunctei).

Problema s-ar pune in situatia in care ar exista un testament prin care, in calitatea dvs. de colaterali privilegiati, ati fi inlaturati de la mostenire. Daca exista o asemenea dispozitie!
Daca nu exista testament, veti culege toata mostenirea lasata de sora consangvina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept mostenire dupa sora vitrega ottilia2805 ottilia2805 Mama mea avea 5 ani cand i-a murit mama. Tatal, se recasatoreste si in urma casatoriei se nasc o sora si un frate. Sora, nu se casatoreste niciodata si nici nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)