avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... traducator PFA - angajat la firma X
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

traducator PFA - angajat la firma X

Buna ziua!

V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu elucidarea darilor ce am sa le virez statului:
sunt angajata la firma X cu 8 ore si in acelasi timp am sa-mi fac PFA ca si traducator (am autorizatia de la MJ, cu stampila, mai putin inregistrarea la ORG).

Ce dari am de dat la stat ca PFA, in afara impozitului? Mai platesc CAS, somaj, etc... daca deja le achit ca angajat la firma X? Daca exista optiunea sa nu le platesc, acest venit (din PFA) mi se va lua in considerare la calculul indemnizatiei CIC?

Multumesc,
Livia
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 10:15, 30 Aprilie 2010
16% din venit - cheltuieli
- CAS e optional dar fara el nu ai asigurare de sanatate, cam riscant.
- Pensie, contributia la fondul de pensii e obligatorie, in functie de salariul minim pe economie, OBLIGATORIU de platit.
Bineinteles CAS si pensia sunt deductibile.
Nu este obligatoriu sa platiti celelalte contributii daca sunteti angajat cu CM in alta parte.


Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
ContSters87904, utilizator
ok, multumesc de raspunsul rapid!

Am sa platesc si CAS si pensie, nu risc, clar. cat sunt fiecare?

Si inca ceva: odata achitate toate darile de mai sus (impozit, CAS si pensie), am sa pot beneficia de cei 85% si din venitul acesta la calculul indemnizatiei in CIC? Mentionez ca, ca si PFA am sa functionez pana la nasterea copilului, adica nov 2009-apr 2010.

Multumesc,
Livia
Nu vreau sa corectez pe nimeni (ca nu sunt nici consilier juridic, nici contabil), dar uite ce gasesc pe... avocatnet.ro la topicul "pfa - asigurari sociale""

Data post: Joi, 10 Septembrie 2009, 23:26

@grace_r, consultant resurse
Subiect: RE: pfa asigurari sociale

Stati linistita , nu doar dvs ati primit notificare de la CASS.
doar din cate inrebari s-au pus pe forum privind acest aspect, pot sa apreciez ca s-a declansat un control national pe acest aspect.
CNAS a primit baza de date da la ANAF si a-nceput sa faca notificari.

Pot recupera legal toate sumele datorate pe 5 ani in urma, daca aveti PFA de mai mult de 5 ani.

La casa de pensii nu trebuie sa platiti contributia daca ati avut simultan cu PFA si contract de munca.

lg 19/2000
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:@

d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

Art. 61. -
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.


apoi @saamy, consultant resurse scrie:

Data post: Vineri, 11 Septembrie 2009, 22:35
Subiect: RE: pfa asigurari sociale

1. PFA plateste obligatoriu CASS 5,.%, conf. legii 95/2006, pentru venitul net impozabil din decizia de impunere, nu conteaza ca are un CIM incheiat cu un angajator.
2. PFA plateste obligatoriu CAS 31,3%, conf. Legii 19/2000, la venitul din declaratia de asigurari sociale incheiata la casa de pensii, nu conteaza ca are un CIM incheiat cu un angajator.


Clar nu mai inteleg nimic... ce platesc?
in mod normal da, mi se pare ca trebuie sa cotizat minim 9 luni.
ideea este in felul urmator, daca contractul dvs de munca il bagati pe pfa treb sa platiti daca nu si este in alta firma atunci nu platiti.

Alte discuții în legătură

Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Obligatiile unei intrprinderi individuale Pandel Pandel Buna ziua, Am o intreprindere individuala cu activitatea principala 6201. Sunt neplatitor de TVA, cu impozitarea pe norma de venit. Am mai multe ... (vezi toată discuția)
Obligatiile pfa fata de bs si bass(fonduri) ContSters109653 ContSters109653 Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real . Multumesc (vezi toată discuția)