avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Esalonare taxa timbru pe 36 luni
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Esalonare taxa timbru pe 36 luni

Buna ziua, va rog raspundeti-mi la urmatoarea intrebare: Se poate esalona taxa de timbru pentru mai mult de 24 luni? Eu stiam ca nu. Fostul meu sot, pt ca-si ascunde veniturile, a facut cerere de acordare ajutor public judiciar si a primit reducerea de la 17.000 la 8500 si esalonarea lor pe 36 luni. Daca nu este legal asta cum pot ataca hotararea respectiva? Ar putea fi motiv de apel?
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 17:49, 23 Octombrie 2016
este legala esalonarea. In functie de caz, se poate acorda esa;onare pe maxim 48 luni
Art. 17 din oug 51/2008
(1) Orice persoana interesata va putea sesiza oricand instanta care a incuviintat ajutorul public judiciar, prezentand dovezi cu privire la situatia reala a celui caruia i s-a incuviintat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspenda in cursul noilor cercetari.
(2) Daca instanta constata ca cererea de ajutor public judiciar a fost facuta cu rea-credinta, prin ascunderea adevarului, va obliga, prin incheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despagubire a sumelor de care a fost scutit, precum si la o amenda in cuantum de pana la 5 ori suma pentru care a obtinut nejustificat scutirea.

Asta daca aveti vreo dovada ca si-a ascus veniturile si a facut cererea cu rea credinta.

Art. 44 oug80/2013

(2) Esalonarea platii taxelor judiciare de timbru se poate face pe parcursul a cel mult 24 de luni si pentru maximum 12 termene.


Art. 43 oug80/2013
(1) Cererea pentru acordarea facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru se poate formula prin cererea de chemare in judecata sau in conditiile art. 33 alin. (2) ori art. 36.
(2) Pentru solutionarea cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partii sau informatii scrise autoritatilor competente
(3) Asupra cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei de timbru instanta se pronunta fara citare, prin incheiere motivata data in camera de consiliu. Incheierea se comunica solicitantului si partiii adverse, daca este cazul.
(4) Impotriva incheierii, partile interesate pot de reexaminare, in termen de 5 zile de la de incheierii. Cererea este scutita de la plata tax timbru.
(5) Cererea de reexaminare se solutioneaza in camera ae consiliu de un alt complet, instanta pronuntandu-se prin incheiere irevocabila.

Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
OUG 51/2008
Ajutorul public judiciar sub forma facilităţilor la plata taxelor judiciare
Art. 33. - Jurisprudență (2)

În cazul încuviinţării cererii de acordare a facilităţilor la plata taxelor judiciare, prin încheiere se vor stabili fie scutirea de plată, fie, după caz, cota de reducere, termenele de plată şi cuantumul ratelor.
Art. 34. - Jurisprudență (4)

(1) În cazul în care taxele judiciare datorate sunt mai mari decât dublul venitului net lunar pe familie al solicitantului din luna anterioară formulării cererii de ajutor public judiciar, eşalonarea plăţii se va face astfel încât rata lunară datorată să nu depăşească jumătate din venitul net pe familie, dacă instanţa nu apreciază necesar a se acorda o altă formă de ajutor, mai favorabilă.
Jurisprudență (2)

(2) Eşalonarea plăţii taxelor judiciare se poate face în cel mult 48 de rate lunare.

Raman la parerea ca este legala esalonarea pentru 36 luni, avand in vedere prevederile legale de mai sus.

Daca aveti dovezi ca a formulat cererea cu rea-credinta, vi s-a spus anterior ce puteti face
Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati cu un sfat- partaj, ajutor public judiciar nsm nsm Am divortat anul trecut , fosta sotie nu doreste sa ne intelegem amiabil in ceea ce priveste partajul . Avand un salariu net de 1014 lei doresc sa aflu in ce ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa timbru kristina_ro kristina_ro Buna seara, Umbla o vorba prin târg ca persoanele care locuiesc in străinătate nu plătesc taxa de timbru in cazul unui partaj judiciar între foști ... (vezi toată discuția)
Taxa partaj 3% ANDRONESCU ANDRONESCU Am inceput in aprilie 2009 procesul de partaj cu fostul sot. Am platit taxa de timbru, taxe pentru emitere de extrase de carte funciara, jumatate din taxa ... (vezi toată discuția)