avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Solicitare ordonanta.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Solicitare ordonanta.

Eu am depus o plangere penala fata de un vecin. Solutia mi-a fost comunicata, nu s-a dispus urmarirea penala fata de vecinul meu. Am atacat ordonanta la judecatorie, si mi s-a respins plangerea impotriva ordonantei procurorului.
Instanta mi-a comunicat incheierea penala, insa din nestinta, nu am stiut cum sa atac hotararea penala, am atacat-o cu apel, iar in aceasta situatie mi s-a respins ca inadmisibila.

Fiind in situtia de mai sus, pot sa introduc o contestatie in anulare impotriva acelei incheieri penale pe care am atacat-o gresit cu apel?
Nici vorba,mai cititi inca odata ce v-au raspuns avocatii,care este prejudiciul creat sotului?Solutii concrete nu gasiti aici,consultati un avocat,este dificil sa intelelgeti sensul juridic al cuvintelor daca nu aveti cunostintele juridice necesara.
danpopescu2011 a scris:

Nici vorba,mai cititi inca odata ce v-au raspuns avocatii,care este prejudiciul creat sotului?

Proprietatea ne-a fost violata de catre vecinul. Urmare acestei violari a proprietatii noastre, am facut plangere penala eu, care dupa cum vedeti, eu am pierdut din cauza nestintei a stiintelor juridice.
Insa proprietatea nu este doar a mea, este si a sotului meu, prin cumpararea a acestei proprietati am devenit amandoi proprietari.

Acum daca si sotul meu i s-a adus o vatamare prin violarea proprietatii, el de ce nu ar avea dreptul de a i se comunica ordonanta de clasare conform art. 316 din codul de procedura penala, unde este scris negru pe alb ca ordonanta de clasare se comunica in copie la anumite persoane sau, după caz, altor persoane interesate.

Sotul meu de ce nu ar avea drept la ordonanta ca persoana interesata cand si el se simte pagubit prin infractiunea savarsita de catre acest vecin?
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2016
Narcisa_, utilizator
Nu inteleg exact, nu ati atacat ordonanta initial la procurorul ierarhic superior?
Am procedat in felul urmator:

1) Am depus plangere penala impotriva vecinului.
2) Am primit ordonanta de clasare data de procuror, mi s-a adus la cunostinta sa atac ordonanta in 20 zile, conform art. 339 cod procesual penal.
3) Am atacat ordonanta procurorului de caz, am depus-o la prim-procuror.
4) Prim-procurorul a mentinut ordonanta procurorului de caz.
5) Am atacat ordonanta la instanta judecatorie.
6) Instanta mi-a respins plangerea printr-o hotarare.
7) Am atacat aceasta hotarare cu calea de Apel.
8) Instanta superioara mi-a respins calea de atac ca find inadmisibila.

Greseala mea a fost ca hotararea de la pct. 6 nu am atacat-o prin calea de atac cu contestatie in anulare, ci cu apelul.
Eu nu am avut de-a face cu justitia, dar auzisem intamplator prin diverse imprejurimi, ca daca nu sunt multumita de solutia data de judecator, se poate face Apel.

Contestatii auzisem si stiam ca se face doar impotriva unor amenzi de circulatie sau alte amenzi date doar de politisti, nu am auzit niciodata vorbindu-se ca impotriva unei hotarari judecatoresti se poate face contestatie. Abia acum am inteles ca contestatie se face si la instanta impotriva unei hotarari data de judecator.

Mai pot face ceva eu?
Daca eu am gresit, exista o lege care sa nu-i dea voie sotului meu sa obtina ordonanta de clasare ca persoana interesata, si apoi sa atace el ordonanta pana isi va gasi dreptatea?
Art. 316 Cod procesual penal zice ca ordonanta de clasare se comunica si altor persoane interesate. Sotul meu are drept de a primi ordonanta de clasare ca persoana interesata, cand si el este afectat de ce ne-a facut vecinul?
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2016
Narcisa_, utilizator
Pentru ce motiv ati fi depus contestatie in anulare?

Alte discuții în legătură

Hotararea definitiva in penal cristinabirche cristinabirche Buna ziua Este vorba de plangerea impotriva solutiei de neurmarire la instanta respinsa ca nefondata,desi dosarul nu este completat! Am rugamintea sa imi ... (vezi toată discuția)
Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)
Care este calea de atac extraodinara a unei decizii definitve a unui tribunal miniko miniko Am formulat o plangere penala cf. art 278 cpp, plangere impotriva solutiilor date de procuror. A fost trimisa in instanta si Judecatoria mi-a respins plangerea ... (vezi toată discuția)