Eu am depus o plangere penala fata de un vecin. Solutia mi-a fost comunicata, nu s-a dispus urmarirea penala fata de vecinul meu. Am atacat ordonanta la judecatorie, si mi s-a respins plangerea impotriva ordonantei procurorului.
Instanta mi-a comunicat incheierea penala, insa din nestinta, nu am stiut cum sa atac hotararea penala, am atacat-o cu apel, iar in aceasta situatie mi s-a respins ca inadmisibila.
Fiind in situtia de mai sus, pot sa introduc o contestatie in anulare impotriva acelei incheieri penale pe care am atacat-o gresit cu apel?
Nu ati inteles, eu nu as mai avea posibilitatea caii de atac cu contestatie in anulare.
Daca nu faceam apel, si faceam contestatie in anulare, motivul era ca judecatorul nu a motivat hotararea privind anumite probe. Nu sunt multumita de solutie, cred ca judecatoarea nu a fost impartiala.
Insa nu are rost sa mai discutam despre asta, revin la intrebarea, sotul meu are dreptul de a primi ordonanta de clasare ca persoana interesata?
Eu am inteles foarte bine, vroiam sa vad daca dvs ati inteles ce inseamna aceasta cale extraordinara de atac care este contestatia in anulare si care poate fi exercitata pentru motive strict si limitativ prevazute de lege si observ ca intr-adevar, nu sunteti in cunostinta de cauza.
Referitor la ce va intereseaza pe dvs, apreciez ca sotul poate solicita ordonanta de clasare, dar nu cred ca veti avea succes mai departe si plangerea va fi respinsa in principal ca tardiva.
Consider ca termenul de 20 de zile prin care avea posibilitatea sa atace solutia la procurorul ierarhic superior, curge de la data cand „persoana interesata„ care se considera vatamata in interesele sale legitime, respectiv sotul dvs, a luat la cunostinta de adoptarea solutiei, indiferent in ce modalitate. In acest sens, cand depune plangerea sotul dvs ar trebui sa faca dovada datei certe a luarii la cunostinta de solutia pe care dispus-o procurorul.
Acum eu va intreb, desi stiu raspunsul, cand a luat la cunostinta sotul dvs de solutia dispusa de procuror?
Intr-adevar, nu am avut cunostinta de cauza ca pot sa atac cu contestatie in anulare, acum cred ca sunt in cunostinta cum trebuie procedat.
Daca sotul meu ar putea solicita ordonanta de clasare si daca i se va comunica, de ce spuneti ca se poate considera ca fiind tardiva?
Este adevarat ca sotul meu a luat cunostinta de ordonanta de clasare de la mine, dar el ar putea sa spuna ca nu stie de ordonanta de clasare, iar pentru asta, ar trebui sa faca dovada procurorul ca sotul meu a avut cunostinta de cauza.
Cum ordonanta de clasare nu i s-a comunicat personal sotului meu, nu exista nici o dovada ca ar fi luat cunostinta de clasare.