avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dosar pensie cu probleme
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dosar pensie cu probleme

Buna ziua,

Am depus in anul 2014 la Casa de Pensii a sectorului 4 dosarul pentru pensionare cu reducerea varstei de pensionare, avand 12,5 ani de grupa a 2-a.
Casa de pensii a decretat ca functia mea (cercetator stiintific) nu cadra cu grupa a 2-a si mi-a respins dosarul, luand in considerare doar 4 ani din cei 12,5 ani, in care aveam functia de inginer.
Am facut contestatie, am asteptat vreo 6 luni un raspuns care nu a venit. Am revenit cu contestatia si mi s-a spus ca pot sa dau casa de pensii in judecata pentru ca, oricum, raspunsul la contestatie nu va contrazice decizia initiala a casei de pensii.
Am dat Casa de pensii in judecata si, dupa un an si jumatate mi-a fost respinsa actiunea. Am asteptat 5 luni motivarea hotararii, care spunea ca am dreptate in ceea ce priveste adeverinta de grupa a 2-a, trebuia luata in considerare toata perioada de 12,5 ani dar, stupoare, am depus dosarul prea repede la casa de pensii, adica implineam varsta pe 28 aprilie si eu am depus dosarul pe 16 aprilie. Mentionez ca atunci cand am depus dosarul, doamna de la ghiseu mi-a spus ca se ia in considerare luna in care implinesti varsta, nu ziua.
Am facut apel si am termen in noiembrie.
Intrebarea mea este daca, acum in octombrie, cand implinesc varsta de pensie la limita de varsta, fara grupa, pot sa-mi depun dosarul fara sa renunt la procesul aflat pe rol sau trebuie sa astept hotararea in acel proces.
Daca pot sa depun dosarul, nu trebuie sa cer actele originale care se afla in acel dosar? Cum trebuie sa procedez? Nu vreau sa renunt la proces pana la ultima posibilitate de castig, pentru ca intre timp s-a adunat o suma destul de mare din urma pe care as primi-o in caz de succes.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:52, 31 Octombrie 2016
O prima observatie: cand ati depus dosarul de pensionare cu grupa de munca, in cererea de pensionare trebuia sa mentionati data cu care solicitati iesirea la pensie (respectiv 28) si atunci data depunerii dosarului la casa de pensii nu mai avea relevanta. In plus, in dosarul de pensie trebuia depusa si decizia de incetare a CIM, emisa de catre angajator, care in mod normal ar fi trebuit sa devina efectiva incepand cu data de 28.
In dosarul aflat pe rolul instantelor de judecata, inteleg ca ati depus documente originale. Era bine sa depuneti copii xerox certificate de autenticitate.
Pentru a intra in posesia actelor originale puteti depune, in prezent, o cerere scrisa la instanta de judecata, sa va aprobe inlocuirea in dosar a originalelor cu copii xerox certificate de autenticitate. Va trebui sa asteptati hotararea instantei, care se va putea pronunta abia la termenul din noiembrie.
Mai aveti optiunea de a solicita noi documente de la firma.
La dosarul de pensie puteti depune numai documente originale (ma refer la cele emise de catre firma unde ati lucrat) si nu le detineti.
Dupa parerea mea, ar trebui sa asteptati decizia definitiva a instantei, caz in care la calculul pensiei se vor avea in vedere inclusiv cei 12,5 ani lucrati in grupa a 2-a de munca, chiar daca acum indepliniti conditiile de pensionare fara grupa de munca. Va trebui, totusi, sa depuneti in dosar documente originale care sa ateste activitatea in grupa de munca.
Exista un aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere - la data indeplinirii conditiilor de pensionare (varsta si stadiu complet de cotizare), angajatorul are obligatia sa emita decizie pentru a va desface CIM. Intre data incetarii efective a CIM si data depunerii dosarului de pensie/ data solicitarii iesirii la pensie poate aparea, in acest caz, un decalaj de timp, perioada in care nu veti primi nici salariu, nici pensie.
gigipopa a scris:
O prima observatie: cand ati depus dosarul de pensionare cu grupa de munca, in cererea de pensionare trebuia sa mentionati data cu care solicitati iesirea la pensie (respectiv 28) si atunci data depunerii dosarului la casa de pensii nu mai avea relevanta.

Depunerea unei cereri privind acordarea unei categorii de pensie înainte de îndeplinirea condiţiilor pentru a beneficia de aceasta şi menţionarea în cerere a unei date ulterioare nu este permisă de lege. Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, se depune la casa de pensii începând cu data îndeplinirii acestor condiţii (art. 103, alin. 2 din Legea nr. 263/2010).


gigipopa a scris:
In plus, in dosarul de pensie trebuia depusa si decizia de incetare a CIM, emisa de catre angajator, care in mod normal ar fi trebuit sa devina efectiva incepand cu data de 28.

Decizia nu trebuia depusă pentru că în acest topic este vorba despre pensie pentru limită de vârstă, iar această categorie de pensie poate fi cumulată cu salariul. Dovada încetării calităţii de asigurat trebuie făcută numai pentru punerea în plată a pensiei anticipate sau a pensiei anticipate parţiale.
In cererea tip pe care am completat-o la depunerea dosarului nu exista nici o rubrica unde sa scriu de la ce data doresc sa fiu pensionata, iar functionara de la ghiseu mi-a calculat daca am dreptul sau nu, luand in calcul adeverinta de grupa a 2-a si mi-a acceptat dosarul. Nu trebuie sa imi spuna ea ca nu am implinit inca varsta si sa nu imi accepte dosarul?
In al doilea rand, eu am depus actele originale la casa de pensii, cand am depus dosarul de pensie si acolo au ramas, acel dosar ajungand la instanta. Nu au mai ajuns la mine ca sa inlocuiesc originalele cu copii.
In cazul penionarii cu reducerea limitei de varsta nu inceteaza contractul de munca decat la data emiterii deciziei de pensie. Doar la pensionarea la varsta de pensionare normala contractul inceteaza de drept la implinirea varstei de pensie si trebuie sa depui decizia de incetare a CIM la dosar.
Tot n-am inteles daca, in cazul in care mi-as depune dosarul de pensie la limita de varsta acum (presupunand ca cer instantei dosarul si inlocuiesc originalele cu copii - desi cred ca originalele sunt la casa de pensii), nu ar insemna ca renunt la dosarul vechi aflat in litigiu.
rodidoina a scris:
Nu trebuie sa imi spuna ea ca nu am implinit inca varsta si sa nu imi accepte dosarul?

Da, nu trebuia să vă primească dosarul.

rodidoina a scris:
Intrebarea mea este daca, acum in octombrie, cand implinesc varsta de pensie la limita de varsta, fara grupa, pot sa-mi depun dosarul fara sa renunt la procesul aflat pe rol sau trebuie sa astept hotararea in acel proces.

Puteți să faceți o nouă cerere privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă.


rodidoina a scris:
Daca pot sa depun dosarul, nu trebuie sa cer actele originale care se afla in acel dosar? Cum trebuie sa procedez?

Nu trebuie să le cereți. Actele sunt în dosarul inițial, aflat la casa de pensii. Când depuneți cererea privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă trebuie să precizați faptul că cererea inițială v-a fost respinsă și să menționați numărul sub care ați depus-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare data pensionare andreicristianstoica andreicristianstoica Buna ziua, tatal meu a depus o cerere de pensionare pentru limita de varsta in data de 6.11.2014(data la care avea varsta de 58 ani, 11 luni si 2 zile).Conform ... (vezi toată discuția)
Pensionare cu probleme Ina16 Ina16 As dori cateva informatii privitoare la modalitatea de pensionare. Tatal meu s-a nascut in anul 1953. Vechimea in munca este de 39 de ani si 5 luni, dintre ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de pensie anticipata partiala? Tuca Anamaria Tuca Anamaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Femeie, nascuta la 28.07.1950; Stagiul de cotizare: 25 ani si 3 luni ; Grupa 2 de munca - 21 ani si ... (vezi toată discuția)