avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia anticipata partiala

Buna ziua ,
Ma numesc Mariana Horlaceanu, sunt nascuta la 18.12 1953,sunt absolventa de studii superioare, 5 ani, curs de zi, si vreau sa-mi depun dosarul pentru pensie anticipata partiala incepand cu februarie 2010.
Lucrez din 1 oct 1978. Depasesc stagiul complet de cotizare (29 ani si 2 luni) cu 2 ani ( voi avea 31 ani si 2 luni ,vechime). Ma pot pensiona la limita de varsta in iulie 2013, dar avand in vedere perioada lucrata in gr a II-a ma pot pensiona mai devreme cu 1 an si 5 luni, in febr 2012 ?Va rog sa-mi spuneti daca e corect.
Am 8 ani si 3 luni lucrati in grupa a II-a. Stiu ca pentru anii lucrati in gr a II-a se acorda un spor de vechime.
Intrebarile mele sunt :
- Care este sporul de vechime care mi se acorda pentru periaoda lucrata la gr II ?
- Daca sporul de vechime care se acorda pt perioada lucrata in gr a II-a se adauga la cei 31 ani si 2 luni efectiv lucrati si se iau in calculul procentului de penalizare?
- Ce numar de luni de anticipare se iau in calcul , pt a calcula procentul de penalizare? pana la iesirea la limita de varsta, in iulie 2013, (42 luni)? sau numarul de luni pana cand voi iesi de drept la limita de varsta, luand in calcul si reducerea pt grupa , respectiv febr. 2012 (24 luni)? pentu ca stiu ca pentru perioada de reducere a varstei standard de pensionare ,pentru grupa de munca, nu se calculaeaza diminuare.
- In final, avand datele mele, care este procentul de penalizare?
In alta ordine de idei, in afara celor 8 ani si 3 luni lucrati la gr a II -a , pentru care am adeverinte date de angajatori, mai am o perioada de 1 an si 3 luni pentru care insa nu pot obtine adeverinta, pentru ca societatea a fost lichidata, judecatorul sindic care a efectuat lichidarea imi raspunde ca el si-a terminat treaba, sa ma adresez Arhivelor statului, m-am adresat si acolo, dar acestea imi raspund ca nu au preluat actele si ca nici nu au spatiu. Cert este ca documentele se gasesc undeva pe la subsolul Tribunalului Botosani si nimeni nu face nimic pentru a le prelua, si a putea avea acces la ele pentru a raspunde la astfel de solicitari.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc foarte mult ca aveti rabdare cu fiecare caz in parte si ca ne raspundeti.
Va doresc numai bine.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:30, 29 August 2009
1. Intrucat sunteti nascuta in luna decembrie 1953, varsta dv. standard de pensionare este de 59 ani si 7 luni, cu un stagiu complet de cotizare de 29 ani si 2 luni, adica in iulie 2013.
2. Potrivit legii, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la PENSIE ANTICIPATA PARTIALA cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 54 ani si 7 luni, adica in iulie 2008.
3. Pentru ca ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca o perioada de 8 ani si 3 luni, puteti solicita inscrierea la PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA cu reducerea varstei de pensionare, cu cel mult 1 an si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 58 de ani si 1 luna, adica in ianuarie 2012.
4. Pentru anii lucrati in conditii deosebite de munca nu se acorda "spor" la vechime ci se acorda o reducere de varsta la pensionare (v. mai sus).
5. Procentul de reducere a pensiei (in cazul pensiei anticipate partiale) este, in cazul dvs., de 0.45% pentru fiecare lun de anticipare.
Intrucat ati primit raspuns de la domnul Tudor, ma limitez la a discuta despre sporul sau stagiul aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca.

In vederea deschiderii drepturilor de pensie anticipata partiala, stagiul complet de cotizare cuprinde si "sporul acordat in baza legislatiei anterioare pentru activitati desfasurate in grupele I si II de munca, pana in data de 1 aprilie 2001" (cap. B, sectiunea II, pct. 2 din Ordinul nr. 340/2001).

In cazul dvs, pentru 8 ani intregi lucrati in grupa II de munca stagiului realizat de cotizare i se adauga 2 ani stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa (sau "spor" dar nu de vechime).

Arhivele statului trebuie sa pastreze toate actele timp de 50 de ani, cu conditia sa le si primeasca. Adresati-va in scris lichidatorului, solicitandu-i sa va precizeze cand si sub ce numar a trimis Arhivelor actele. Cu raspunsul lichidatorului reveniti la Arhive.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partial morosanucarmen morosanucarmen Sint nascuta in decembrie 1953, deci am 54 ani si 7 luni . In prezent nu mai lucrez Cind pot sa ies la pensie avind in vedere urmatoarele: - vechimea ... (vezi toată discuția)
Limita de varsta si pensionare anticipata daniela57 daniela57 Buna seara, am o intrebare pentru mama mea, nascuta in 18 sept 1957, are 33 de ani de munca, dintre care intre 16/10/1974 si 31/12/1989 in grupa II ( 15 ani ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta boban81 boban81 Ma poate ajuta cineva sa-mi spuna cand pot iesi la pensie?Sunt nascut in 1953 luna 6 am o vechime de 10 ani la grupa 1,11 ani si 11 luni la grupa 2 si 8 ani la ... (vezi toată discuția)