avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Oferta art. 1188 NCC
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Oferta art. 1188 NCC

Stie cineva, oferta de a contracta da nastere unei inalienabilitati subintelese ca in cazul pactului de optiune?#-o
Cel mai recent răspuns: ContSters371700 , utilizator 14:28, 5 Noiembrie 2016
Va referiti la pactul de optiune sau la pactul de optiune privind contractul de vanzare?
Pactul de optiune privind contractul de vanzare.
Bun. Problema ridicata de dvs. este de interes, insa pentru a ajunge la o concluzie trebuie sa comparam mere cu mere sau pere cu pere, insa in niciun caz mere cu pere sau invers.

Daca in privinta pactului de optiune am clarificat ca va intereseaza pactul de optiune privind contractul de vanzare, in continuare, acelasi lucru trebuie sa il facem cu oferta de a contracta. Si anume, trebuie sa calificati oferta de a contracta care va intereseaza, respectiv ce forma imbraca oferta in discutie si anume propunere sau oferta adresata unei persoane determinate sau nedeterminate, este revocabila sau irevocabila, adresata unei persoane prezenta sau absenta, este cu termen sau fara termen, s.a.m.d. si nu in ultimul rand care este obiectul ofertei de a contracta sau asupra caruia se doreste a contracta, in sensul ca, este bun mobil sau imobil, sunt bunuri fungibile sau nefungibile, sunt res certa ori res genera, s.a.m.d.

Apoi, putem trece la pasul urmator.



multumesc pt raspuns, ma interesa sa vad diferentele dintre oferta de a contracta si pactul de optiune. in cazul pactului acesta poate fi notat in cartea funciara, dar in cazul ofertei nu stiu... cu toate ca in c,civ scrie ca se pot nota in cf -intentiile de a instraina-
Daca ar fi sa rezumam diferentele dintre oferta de a contracta si pactul de optiune in ceea ce priveste notare in cartea funciara, putem sa facem urmatoarele observatii :
- dispozitiile art.902, alin.(2), pct.12 si art. 906 Ncc reglementeza, fara echivoc, notarea antecontractul şi pactul de opţiune;
- insa se poate observa cu usurinta ca nu regasim expressis verbis dispozitii cu privire la notarea ofertei de a contracta;
- totusi, textele art.902, alin.2, pct.14 si art. 904 Ncc, fac referire la Notarea intenţiei de a înstrăina sau de a ipoteca.

Bun, dar se pune intrebarea - Ce reprezinta aceasta intenţie de a înstrăina? Se încadreaza oferta de a contracta în sfera intenţiei de a înstrăina, sau nu?

Pentru a raspunde intrebarilor de mai sus este necesar sa facem urmatoarele precizari :

Intenţia de a înstrăina se refera la formarea contractului si anume la faza precontractuala, care priveste negocierea formarii contractului (vezi art.1182 Ncc si urmatoarele).

Bun, dar de ce sa notam la cartea funciara aceasta intenţie de a înstrăina, care ar fi ratiunea? Pai ratiunea reiese din textul art.1183 si art.1184, care se refera la Buna-credinţă în negocieri si la Obligaţia de confidenţialitate în negocierile precontractuale si din ipoteza in care, dupa inceperea negocierilor si devoalarea unor informatii de interes si confidentiale, una dintre partile care negociaza se razgandeste nejustificat sau rupe intempestiv negocierile si cauzeaza celeilalte parti prejudicii. Ulterior, cele de mai sus pot atrage raspunderea civila delictuala a partii in culpa.

Deci, la acest aspect se refera situatia in care s-ar nota la cartea funciara intenţia de a înstrăina, pentru a aduce la cunostinta tertilor interesati ca negocierile cu privire la un bun imobil exista si sunt in derulare.

Acum, desi oferta de a contracta este pozitionata cronologic, oarecum, intre negocieri si pactul de optiune (care este in esenta un contract) sau contractul final, si desi textele de lege ale art.902 Ncc nu fac referire in mod expres la oferta de a contracta, totusi logica juridica, ratiunea si doctrina au retinut ca nimic nu impiedica notarea ofertei de a contracta, ceea ce in final va duce, din punctul meu de vedere, la instituirea unei clauze de inalienabilitate a bunului imobil.

Alte discuții în legătură

Vanzarea locuintei fara acordul partenerului legitim insresuma insresuma Doi parteneri aflati intr-o relatie oficiala au dobandit de-a lungul casatoriei, prin cumparare de la societatea unde lucrau, o locuinta data cu chirie de ... (vezi toată discuția)
Clauza inalienabilitate 15062013 15062013 Buna seara, Soțul meu a mostenit împreuna cu sora sa un apartament in urma decesului mamei. Inainte de căsătoria noastră, sora a ieșit din ... (vezi toată discuția)
Promisiunea unilaterala, act unilateral? Ulpianus Ulpianus In noul Cod Civil, promisiunea unilaterala (art. 1327) este trecuta la sectiunea Actul juridic unilateral, ori de fapt aceasta este act bilateral si contract ... (vezi toată discuția)