avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Doi cetateni romani s-au casatorit in SUA, au inregistrat casatoria si in Romania,
Sotul s-a intors definitive in tara, sotia a ramas in SUA. Sotul a intentionat actiune de divort la judecatoria pe raza careia are domiciliul, Sector 2 Bucuresti.
Este nevoie sa treaca un an de cind nu mai locuiesc impreuna sa poti depune cererea sau un an pina la hotarirea judecatoreasca , sau nu trebuie deloc acest termen ?
Acelasi termen este nevoie si daca dicortul este de comun accord ?
Cel mai recent răspuns: ContSters409803 , utilizator 11:51, 1 Noiembrie 2016
Buna ziua,
Conform art. 935 din Codul de Procedura Civila:
Divortul pentru separarea in fapt indelungata
(1) Cand sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei. In acest caz, instanta va verifica existenta si durata despartirii in fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului.

Doar in acesta varianta este necesara trecerea unui intervel de timp in care sotii sa fi fost separati in fapt.

Codul de procedura civila reglementeaza si alte variante de desfacere a casatoriei, justificate de alte motive decat separatia in fapt.
Asadar, exista posibilitatea intoducerii unei actiuni de divort intemeiata pe culpa exclusiva a sotului parat in destramarea casatoriei.

In cazul divortului prin acord nu este necesara trecerea vreunui interval de timp.
Buna ziua,
Nu exista nicio reglementare privind o perioada de un an.
Exista doar un motiv de divort, cel prtevazut de art 373 lit. c Cod Civil dar acela se refera la 2 ani:
Art. 373 Cod Civil.
Motive de divorţ
Divorţul poate avea loc:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;

Nu e nevoie sa treaca vreun termen. Exista, pentru unul din motivele de divort, un termen de 2 ani, nu de un an. Insa, daca exista acord cu privire la divort, puteti sa-l solicitati si astazi. Este varianta cea mai putin costisitoare si cu cele mai putine batai de cap. Nu se mai administreaza probe, instanta se pronunta doar pe acordul partilor cu privire la divort si accesorii (nume, locuinta, obligatie de intretinere intre soti, copii-daca sunt, etc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea domiciliului, motiv de divort raluelena raluelena buna ziua!as vrea sa stiu daca mai exista notiunea de parasire de domociliu>sotul meu a parasit domiciliul,sta cu chirie.pot intyenta divort pe acest ... (vezi toată discuția)
Divort AlexandraAleAle AlexandraAleAle Buna ziua, M-am casatorit in luna noiembrie 2014 cu un cetatean Tunisian. Casatoria a fost efectuata in Tunisia si inregistrata si la autoritatile din ... (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa acordului uneia dintre părți ContSters57553 ContSters57553 Daca nu vreau sa ii acord divortul sotului meu, acesta poate divorta? (vezi toată discuția)