avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Diferenta dintre plangere vs plangere prealabila !
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Diferenta dintre plangere vs plangere prealabila !

Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti care este diferenta dintre o plangere si o plangere prealabila.
Noul Cod Penal defineste ca fiind incunostintarea facuta de o pers fiz/jurid, referitoare la o vatamare ce i s-a cauzat prin infractiune.
Iar la plangerea prealabila se precizeaza ca se aplica in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o astfel de plangere.
M-am uitat in tot Noul Cod Penal in special in cazul infractiunilor din partea generala si nu se precizeaza sub niciun fel ce fel de plangere trebuie aplicata.
Cel mai recent răspuns: rzvlaw , utilizator 18:56, 3 Noiembrie 2016
Nu v-ati uitat bine,sunt anumite infractiuni ptr.care actiunea penala se pune in miscare numai la plangere prealabia,cu titlu de exemplu:lovirea sau alte violente(art193 NCP),vatamare corporala din culpa(art196 NCP),amenintarea(art.206 NCP),hartuirea(art.208 NCP),violarea de domicilu(art.224NCP),in concluzie,legea prevede in mod expres,infractiunile ptr.care actiunea penala se pune in miscare numai la plangerea prealabila a partii vatamate.
Ca sa primiti un raspuns, care sa va lamureasca, trebuie sa ne oferiti mai multe detalii, pt a intelege ce anume aspecte va intereseaza si de ce, care este problema in sine.
Prin ambele se sesizeaza organele de urmarire penala, de catre persoana vatamata.
Daca o sa precizati la ce fapta va referiti si cu ce problema v-ati intampinat, dpdv al plangerii, o sa va putem explica ce puteti face.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2016
AvTudor_com, utilizator
Aveti dreptate. Vroiam sa inteleg rolul acestor doua notiuni. Nu inteleg totusi de ce s-au reglementat 2 tipuri de plangeri si nu un singur tip, pare sa indeplineasca acelasi rol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii penale sau impacarea partilor ? cezarad cezarad Am o intrebare. Intr-un dosar, o persoana a fost atacata de mai multi indivizi si batuta. Incadrarea juridica - loviri si alte violente, art. 193 NCP ;i ... (vezi toată discuția)
Amenintare, termen depunere plangere transformers2010 transformers2010 buna ziua as dori sa stiu si eu in cat timp se poate de pune o plangere pentru amenintare cu moartea multumesc (vezi toată discuția)
Amenintari cu moartea, injurii, vulgaritati batjocoritoare adresate unei persoane cu dizabilitati T-cTc-T T-cTc-T Am fost amenintat cu moartea, mi s-a spus ca o sa dispar ca Elodia, am primit injurii si jigniri, vulgaritati batjogoritoare, am fost acuzat ca as fi luat ... (vezi toată discuția)