avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragerea plangerii penale sau impacarea partilor ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragerea plangerii penale sau impacarea partilor ?

Am o intrebare. Intr-un dosar, o persoana a fost atacata de mai multi indivizi si batuta. Incadrarea juridica - loviri si alte violente, art. 193 NCP ;i Tulburarea ordinii si linistii publice , art. 371 NCP. . Cei 3 agresori au fost arestati, fiind si in prezent in arest. Persoana vatamata vrea sa isi retraga plangerea, conform art. 158 NCP. Este de-acord sa mearga la notar si sa faca o cerere de retragere a plangerii penale. Ceea ce este de precizat este ca Spitalul (la care a fost dus partea vatamata la momentul agresiunii) a sunat prima data la Politie, astfel incat, cel putin teoretic, avem de-a face cu o SESIZARE DIN OFICIU. Dar care sesizare din oficiu este posibil sa fi fost pentru Tulburarea ordinii si linistii publice, prev. de art. 371 NCP. Practic, persoana vatamata a formulat si ea ulterior plangere penala, insa tinand cont ca spitalul a sesizat parchetul prima data, avem de-a face cu o sesizare din oficiu. Ce vreau sa va intreb este urmatorul lucru: ce se intampla acum daca persoana vatamata merge la notar si isi retrage plangerea in temeiul art. 158 NCP ? Vor putea scapa ei de arest invocandu-se art. 202, alin. 2, rap. la art. 16 alin. 1 lit. g "a fost retrasa plangerea prealabila" ?? De ce va intreb? Pentru ca art. 158, alin. 4 NCP, dispune ca \"in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile dar actiunea a fost pusa in miscare din oficiu in conditiile legii, retragerea plangerii produce efecte numai daca este insusita de procuror\" . De aceea aici nu inteleg absolut nimic. In cazul infractiunii de loviri si alte violente, daca persoana vatamata isi va retrage plangerea, aceasta dorinta a sa nu va fi respectata decat daca retragerea plangerii va fi insusita de procuror ??De ce trebuie sa fie insusita de procuror retragerea plangerii in cazul unei infractiuni de LOVIRI SI ALTE VIOLENTE? Doar pentru simplul fapt ca Spitalul a anuntat Parchetul cand a venit partea vatamata la spital ??? Va intreb pentru ca avem de-a face cu o sesizare din oficiu a Parchetului (de catre Spital). Dar aici nu inteleg...Cum vine asta? Procurorul se poate subroga in drepturile persoanei vatamate ? Deci in asemenea caz, ce se va intampla daca persoana vatmata isi va retrage plangerea ? ? ? Va produce efecte retragerea plangerii sau nu ? Vor putea fi scosi din arest inculpatii sau nu ? Trebuie sa se opteze pentru Retragerea plangerii prevazuta de art. 158 sau pentru Impacarea prevazuta de art. 159 NCP ???
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2015
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:33, 8 Octombrie 2015
Explicatia este simpla si are logica juridica:retragerea plangerii penale este conditionata de insusirea ei de procuror in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu adica , de procuror,deoarece acesta este titularul actiunii penale, si nu partea vatamata ca in cazul in care actiunea penala se pune in miscare la cererea partii vatmate.Prcourorul nu se substituie partii vatamate atunci cand el pune in miscare actiune penala.
Multumesc pentru raspuns, dle avocat. Dar totusi suntem in situatia unei infractiuni de Loviri si alte violente, prevazuta de art. 193 NCP. Chiar daca pe langa aceasta ifnractiune a fost facuta incadrarea juridica si pe art. 371 NCP (Tulburarea linistii si ordinii publice), totusi ma intreb, si va intreb: Cum poate fi formulata DIN OFICIU plangerea penala in cazul infractiunii de loviri si alte violente, de catre Procuror ?? CUm, cand legea specifica clar faptul ca este o infractiune pt care punerea in miscare a actiunii penale se face LA CEREREA PARTII INTERESATE? Daca intr-un asemenea caz, deci subliniez a unei infractiuni de LOVIRI SI ALTE VIOLENTE, partea vatamata isi retrage plangerea, de ce aceasta retragere nu va putea opera??? Nu se subintelege ca trebuie respectata dorinta persoanei vatamate? Este acelasi exemplu ca si la un caz de viol, sa zicem. O femeie este violata, vrea sa isi retraga plangerea (pentru a-si proteja moralitatea in fata societatii), si un procuror se incapataneaza sa nu isi insuseasca retragerea plangerii. Asadar ?
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2015
cezarad, utilizator
Asadar, ramane asa cum v-am spus,deoarece permite legea[Art,158(4) Noul CodPenal].Cred ca, va dati seama ca este lipsit de sens si mai ales de finalitate juridica sa ne intrebam de ce permite legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs intre loviri si alte violente si tulburarea linistii publice cezarad cezarad Am o intrebare legata de problema unui concurs intre loviri si alte violente si tulburarea linistii publice. Concret, o persoana este suspect intr-un dosar in ... (vezi toată discuția)
Infractiuni in codul penal vldstf vldstf va rog sa-mi comunicati si mie urmatoarele : - care sunt infractiunile pentru care trebuie plangere prealabila si care este diferenta intre retragerea ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere penala in instanta dcv20 dcv20 Buna ziua. In urma cu 2 jumatate ani eu si iubitul meu am avut o cearta care s-a soldat cu o lovitura , am sesizat politia si astfel a fost deschis un dosar ... (vezi toată discuția)