avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Buna seara. Am primit acasa o executare silita care are ca data 2013. Intrebarea e nu s-a prescris dupa 3 ani? Va multumec!!
Cel mai recent răspuns: avevio , utilizator 22:11, 2 Noiembrie 2016
Intr-adevar, termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.

Art. 705 Cod Procedura Civila termenul de prescripţie este prezentat dupa cum urmeaza:

(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.

(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

In dreptul procesual civil prescriptia se poate invoca in doua situatii:
-fie pe calea contestatiei la executare solicitandu-se constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita
-fie pe calea dreptului comun invocandu-se prescriptia dreptului material la actiune.

In sistemul nostru de drept prescriptia nu poate opera din oficiu ci doar la cerere, astfel ca orice creditor poate incepe o executare silita, iar daca debitorul nu este atent, poate plati sume de bani prescrise, daca nu formuleaza o actiune de contestatie la executare in termenul legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu mihaiclaudiugabriel mihaiclaudiugabriel Pe data de 05.01.2016 am primit o instiintare privind masura popririi pe o treime din salariu pentru un contract de credit la un IFN din 27,03,2008. pot face o ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila costel58 costel58 Care este termenul limita in care se poate solicita unui angajator executarea unei hotarari judecatoresti irevocabile intr-un conflict de munca ? (vezi toată discuția)
Termen prescriere executare silita lunga lunga Buna seara,sunt un debitor intr-un contract de credit,garantat cu imobil,am ajuns in faza de executare silita ,dar nu am mai primit nici o somatie de la ... (vezi toată discuția)