Firmele care au angajati depun declaratia 112 si cei care sunt platitori de TVA declaratia 394. Eu am o societate care face programe informatice pentru alte societati. Am lucrat cateva saptamani pentru a genera 112 si alte cateva saptamani pentru a genera 394. Problema mare nu este in a gasi si trimite datele brute cerute de ANAF, ci in ale centraliza si prelucra pentru ANAF. Vedeti, ANAF nu se multumeste sa imi ceara datele brute ci ma obliga sa le si prelucrez. Extragerea datelor dureaza cateva zile iar restul saptamanilor de lucru sunt doar pentru a realiza sute de sume din aceste date. Efectiv ANAF ne pune pe noi programatorii sa le facem sinteze si sa prelucram aceste date si la 394 sunt doar 29 pagini de explicatii cu sute de sume care de care mai traznite si aiurite. Mi se pare normal ca ANAF sa poata sa ceara de la firme orice date contabile brute, dar nu sa oblige firmele sa faca prelucrari si statistica ale acestor date de asemenea marimi. Intrebarea este exista vre-o modalitate de a da ANAF in judecata pentru abuz in acest domeniu. Repet, mi se pare normal ca ANAF sa ceara date brute, dar sa isi faca singura prelucrarile ulterioare. Cum as putea incepe procesul, cam ce sa invoc? Pana la urma trebuie sa existe o limita de ce prelucrari poate cere ANAF asupra datelor. Daca cineva vrea sa vada efectiv zecile de pagini: google "declaratia 394" - la prima selectie ajungeti la ANAF 394 si din sus-dreapta descarcati Anexa validari.