avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Facilitati angajare persoana cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Facilitati angajare persoana cu handicap

Buna ziua, as dori sa stiu ce facilitati avem de la stat in situatia in care angajam persoane cu dizabilitati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:52, 5 Noiembrie 2016
Pentru angajatorii care incadreaza persoane cu handicap, Legea 448/2006 prevede la art.84, facilitatile fiscale acordate acestora. Astfel :
a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca protejate si achizitionarii utilajelor si echipamentelor utilizate in procesul de productie de catre persoana cu handicap;

b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si al produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap, angajata pentru munca la domiciliu;

c) decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor specifice de pregatire, formare si orientare profesionala si de incadrare in munca a persoanelor cu handicap;

d) o subventie de la stat, in conditiile prevazute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare (vizeaza exclusiv angajatorii care nu au obligatia incadrarii in muca a acestora conform Legii 448/2006).

In temeiul art. 85 din Legea nr.76/2002, angajatorii care si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, in raport cu numarul de angajati, cat si angajatorii carora nu le revine aceasta obligatie legala, in cazul in care incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si mentin raporturile de munca sau de serviciu incheiate cu acestia timp de cel putin 2 ani beneficiaza lunar, pe o perioada de 12 luni, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, suma acordata pentru fiecare persoana angajata in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in munca persoana cu handicap Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Ma poate ajuta cineva, ce presupune sa angajam o persoana cu handicap, ce facilitati avem? Va multumesc frumos, (vezi toată discuția)
Facilități fiscale pentru angajatori - în cazul persoanelor cu handicap sunsray sunsray Bună ziua, aș vrea să mă lămuriți dacă se poate, asupra unor aspecte , din legea 76/2002, vă rog: FACILITATI ACORDATE ANGAJATORILOR CONFORM LEGII ... (vezi toată discuția)
Am angajat persoana cu handicap rrobert rrobert Buna ziua, am angajat o persoana care are handicap grad accentuat (gradul II), ma intereseaza sa stiu daca eu ca angajator, beneficiez de anumite scutiri ... (vezi toată discuția)