avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am angajat persoana cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am angajat persoana cu handicap

Buna ziua,
am angajat o persoana care are handicap grad accentuat (gradul II), ma intereseaza sa stiu daca eu ca angajator, beneficiez de anumite scutiri (contributii, impozite).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 09:57, 27 Noiembrie 2012
Art. 84 din Legea nr.448/2006 prevede :
Angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de următoarele drepturi:
a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;

b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;

c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;

d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 85,Legea 76/2002
(1) Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(2) De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.

So, pentru fiecare persoana cu handicap incadrata ,angajatorul primeste de la somaj cate 500 lei (ISR la nivelul anului 2012),cu conditia sa incheie un contract pe cel putin 2 ani.Persona cu dizabilitati trebuie sa aiba gradul de incadreare in grad de handicap grav sau accentuat, insa angajatorul nu primeste si scutire la plata contributiei la somaj pentru acesti angajati.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana cu handicap stelach stelach Buna ziua, O societate care incheie un CIM unei persoane cu handicap, beneficiaza de facilitati la plata taxeleor pentru salarii? Salariatul are scutiri de ... (vezi toată discuția)
Incadrare in munca persoana cu handicap Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Ma poate ajuta cineva, ce presupune sa angajam o persoana cu handicap, ce facilitati avem? Va multumesc frumos, (vezi toată discuția)
Facilitati angajare persoana cu handicap Mic Mihaela Mic Mihaela Buna ziua, as dori sa stiu ce facilitati avem de la stat in situatia in care angajam persoane cu dizabilitati. (vezi toată discuția)