avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociaţia de proprietari poate bloca roţi în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociaţia de proprietari poate bloca roţi în parcarea privată a blocului?

Bună seara,

Mă interesează ce spune legislaţia în cazul expus pe scurt în titlu.
Pe larg întrebarea este:

Asociaţia de proprietari a blocului unde locuiesc ia în calcul blocarea roţilor în cazul autoturismelor care parchează pe locurile de parcare deţinute de alţi proprietari şi în cazul celor care blochează accesul pe părţile comune, anume în zona ghenei de gunoi, de exemplu, sau pe "poteca" pe unde se circulă. Au fost mai multe cazuri în care şoferi fără discernămînt au lăsat maşinile pe unde i-a tăiat capul, fără să ţină cont că-i blochează pe alţii sau pur şi simplu nu mai poate ieşi nimeni din parcare.

Există o lege care reglementează, în incinta, posibilitatea blocării roţilor şi stabilirea unei amenzi prin Asociaţia de Proprietari, în ROI? Sau singura variantă e chemarea poliţiei rutiere care să constate şi să dispună?

Menţionez că locurile de parcare sînt proprietăţi private, au fost vîndute proprietarilor drept teren propriu-zis, chit că măsoară doar 14 mp :)

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 10:39, 22 Martie 2022
Pai legislatia specifica asociatiilor de proprietari nu "spune" nimic in acest sens.
Asadar, daca Legea nu da aceste prerogative as. prop. pentru a bloca rotile masinilor parcate, inseamna ca as. prop. nu poate sa faca acest lucru, iar daca il face, este un lucru ilegal care trebuie adus la cunostinta autoritatilor.

Poate as. prop. sa scrie, sa conceapa cate regulamente doreste, insa o asa reglementare - sa blocheze rotile autoturismelor in parcare nu poate lua. Chiar daca parcarile ar fi pe proprietatea comuna.
Ca sa nu mai lungesc vorba, cineva dintre dvs. sa sesizeze in scris Politia locala. Luati numar de inregistrare si ei stiu ce au de facut.
Oricum, asa ceva nu am mai auzit pana acum...

Pe de alta parte, aveti dreptate cu modul de-a dreptul anormal de a parca pe unde trebuie si nu trebuie. Parcheaza ei si pe linia de tramvai, blocand intreaga circulatie, da-poi pe o alee din fata blocului...
Acest lucru se rezolva tot cu Politia locala, insa trebuie ca mai multi proprietari sa sesizeze acest lucru si ma gandesc si la implicarea as. prop.

Succes!
Mulţumesc pentru răspuns.

Problema e că, fiind parcare privată, Poliţia Locală nu are nicio atribuţie.
Am vorbit cu ei şi m-au trimis la Poliţia Rutieră, care m-a trimis la Poliţia de Proximitate.
Iar Poliţia de proximitate nu are tragerea de inimă necesară să facă ceva pe moment. Că să discutăm ca vecinii, că să fie bine să nu fie rău, că haideţi, împăcaţi-vă.
Am înţeles că în Bucureşti sînt complexuri rezidenţiale unde se blochează roţile dacă ai parcat aiurea... E legal sau nu?
Asociatia de proprietari nu este proprietara partilor comune, nu poate aplica amenzi sai bloca masini parcate aiurea. Politia nu poate interveni decat in cazul parcarii pe domeniul public unde un proprietar de masina are autorizatie de parcare eliberata de primarie sau in cazul parcarilor publice. Politia nu intervine in cazul parcarilor private.
Cred ca v-ati raspuns singur la intrebare : daca in acele complexe rezidentiale se pot bloca rotile si parcarea de care spuneti dvs este tot privata, probabil ca exista un acord intre proprietarii care au locuri de parcare in acea parcare privata si atunci cred ca e cumva acelasi lucru.
Nu cred ca exista vreo lege care sa reglementeze acest lucru (deh, suntem in Romania....) si atunci e greu de spus daca este legala sau nu blocarea rotilor.
Au existat cazuri cand instanta a dat castig de cauza celor care, desi au parcat in locuri marcate cu "Oprirea interzisa", li s-au blocat rotile de catre firmele contractante cu primaria, motivul invocat de instanta fiind "indisponibilizarea unui bun proprietate personala"......
Cred că nu ne înţelegem...
Dacă nu Poliţia intervine în cazul parcărilor private, atunci cine?
Mă duc eu să-l iau la pumni?

Alte discuții în legătură

Parcare privata a blocului folosita de straini ice_bella20 ice_bella20 Am urmatoarele 2 situatii pentru care va rog sa-mi oferiti sfaturi: 1. Cui ne putem adresa si care-i procedura pentru ridicarea unei masini abandonate in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! locuiesc intr-un bloc care are parcari private, iar ... bibacj bibacj Bună ziua! Locuiesc intr-un bloc care are parcari private, iar pe marginea cailor de acces vin proprietarii altor blocuri și parchează. Este de competenta ... (vezi toată discuția)
Blocare roti autoturisme in parcari private cosminnicolae cosminnicolae Buna ziua, Sunt locatarul unui Complex Rezidential care este dotat cu parcare privata, parcare in care locatarii si-au putut achizitiona locuri de parcare. ... (vezi toată discuția)