avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociaţia de proprietari poate bloca roţi în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociaţia de proprietari poate bloca roţi în parcarea privată a blocului?

Bună seara,

Mă interesează ce spune legislaţia în cazul expus pe scurt în titlu.
Pe larg întrebarea este:

Asociaţia de proprietari a blocului unde locuiesc ia în calcul blocarea roţilor în cazul autoturismelor care parchează pe locurile de parcare deţinute de alţi proprietari şi în cazul celor care blochează accesul pe părţile comune, anume în zona ghenei de gunoi, de exemplu, sau pe "poteca" pe unde se circulă. Au fost mai multe cazuri în care şoferi fără discernămînt au lăsat maşinile pe unde i-a tăiat capul, fără să ţină cont că-i blochează pe alţii sau pur şi simplu nu mai poate ieşi nimeni din parcare.

Există o lege care reglementează, în incinta, posibilitatea blocării roţilor şi stabilirea unei amenzi prin Asociaţia de Proprietari, în ROI? Sau singura variantă e chemarea poliţiei rutiere care să constate şi să dispună?

Menţionez că locurile de parcare sînt proprietăţi private, au fost vîndute proprietarilor drept teren propriu-zis, chit că măsoară doar 14 mp :)

Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 10:39, 22 Martie 2022
Nu este adevarat. Politia trebuie sa intervina si chiar intervine pe orice proprietate comuna, publica sau privata pentru a pune lucrurile la locul lor.
Cred ca ar trebui ca presedintele asociatiei sa faca adresa la primarie si la politie, sa solicite cateva lucruri:
1. montarea de semne de circulatie care interzic parcarea pe acele alei
2. sa aprobe montarea unor bariere daca vreti cu deschidere pe baza de telecomanda spre parcari
3. sa imputerniceasca pe cineva din asociatie (exista imputernicirea primarului) care sa intocmeasca procese verbale de sanctionare a celor ce incalca legislatia in sensul ca parcheaza pe trotuar, pe spatiul verde, pe aleea spre bloc... Sigur ca banii din aceste amenzi se duc la primarie si nu la asociatie.
Am sunat la Politie la ora 24 pentru ca ereau mamicile cu copii in parculetul complexului rezidential si raspunsul a fost - nu putem interveni deoarece locul de joaca apartine complexului , nu avem ce sa le facem! Presedintele de bloc cu dumneavoastra ducetiva si stati de vorba cu ei! Nu sunt legi pentru complexele rezidentiale!
Ba sunt legi, dar ati sunat probabil la ora nepotrivita.
Spatiul respectiv este drum public, din punctul de vedere al circulatiei rutiere. Este la fel cu spatiul dintr-o benzinarie, sau din parcarea unui supermarket. Si politia locala, cibd e vorba de parcare, are atributii in acest sens.

Temeiul legal este urmatorul articol din regulamentul de aplicare a codului rutier:

Art.3
(1) Administratorul drumului public este obligat să asigure viabilitatea acestuia.
(2) În scopul desfăşurării în condiţii de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, administratorul drumului public trebuie să realizeze amenajari rutiere pentru a determina participantii la trafic să respecte semnificatia semnalizarii rutiere.
(3) Administratorul drumului public este obligat sa instaleze, la intrarea şi la ieşirea din localitate, indicatoare cu aceste semnificatii.
(4) Proprietarul sau administratorul drumului de utilitate privată, deschis circulaţiei publice, este obligat sa instaleze la intrarea pe acesta indicatoare de reglementare şi panouri aditionale cu intervalul de timp în care este permis accesul vehiculelor şi pietonilor.
(5) La intrarea pe un drum care nu este deschis circulaţiei publice, proprietarul sau administratorul acestuia este obligat sa instaleze, în loc vizibil, indicator cu semnificatia "Accesul interzis" şi panou cu inscripţia "Drum inchis circulaţiei publice".
[ link extern ]

Cit timp acel drum nu este inchis circulatiei publice, conform aliniatului 5, rezulta evident ca atit politia rutiera , cit si cea locala (cf. prevederilor din legea 155/2010 art. 7) trebuie sa aplice contraventii.
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2020
latka, moderator
Incredbil cat de usor isi dau unii cu parerea.
POLITIA LOCALA nu are nicio treaba cu TERENURILE PRIVATE ! Dovada, atunci cand am sunat exact pe o asemenea speta, numai ca nu s-au prapadit de ras. La fel, POLITIA LOCALA nu se ocupa de masinile parcate pe locuri de handicapati pe terenurile private care apartin supermagazinelor !
Vreti sa limitați drepturile și libertățile?Românii au o interpretare originala despre legi și reguli, în general nu le respecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcare privata a blocului folosita de straini ice_bella20 ice_bella20 Am urmatoarele 2 situatii pentru care va rog sa-mi oferiti sfaturi: 1. Cui ne putem adresa si care-i procedura pentru ridicarea unei masini abandonate in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! locuiesc intr-un bloc care are parcari private, iar ... bibacj bibacj Bună ziua! Locuiesc intr-un bloc care are parcari private, iar pe marginea cailor de acces vin proprietarii altor blocuri și parchează. Este de competenta ... (vezi toată discuția)
Blocare roti autoturisme in parcari private cosminnicolae cosminnicolae Buna ziua, Sunt locatarul unui Complex Rezidential care este dotat cu parcare privata, parcare in care locatarii si-au putut achizitiona locuri de parcare. ... (vezi toată discuția)