avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Trainer fara training?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Trainer fara training?

Buna seara, la actualul loc de munca seful a intrebat cine vrea sa fie trainer pentru noii angajati. O persoana s-a autopropus si a devenit automat trainer. Intrebare: daca persoana respectiva va pleca din firma va putea adauga in CV-ul ei functia de trainer sau are nevoie de un atestat specific pentru asta? Exista o reglementare in ce priveste desfasurarea training-urilor si selectarea trainerilor? Mentionez ca este vorba de o firma privata.
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2016
avocadonet, utilizator
Cel mai recent răspuns: avocadonet , utilizator 12:57, 6 Noiembrie 2016
Pentru a fi formator este nevoie de diploma, dar training-ul intern poate fi facut si de o persoana cu experienta in domeniul respectiv. In privinta completarii cv-ului cu acest tip de activitate, daca scrie ca a facut inhouse training este in regula.
Potrivit OG 129/2000 :
- Formarea profesională a adulţilor se poate realiza, în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă, după caz, de persoane fizice sau persoane juridice, de drept public sau privat, stabilite în România, în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele aparţinând Spaţiului Economic European, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, denumite în continuare furnizori de formare profesională.

- Furnizorii de formare profesională pot organiza programe de formare profesională, finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere naţională, numai dacă au prevăzut în statut sau, după caz, în autorizaţia pentru desfăşurarea unor activităţi independente, activităţi de formare profesională şi sunt autorizaţi în condiţiile legii.

- Angajatorii pot organiza programe de formare profesională pentru salariaţii proprii, în baza cărora eliberează certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unităţilor respective.

Norme de aplicare aOG 129/2000
art.2^1
(1) Formarea profesională, organizată conform art. 10 alin. (3) lit. b) din ordonanţă de către angajatori, se finalizează cu certificatele de absolvire prevăzute la art. 21 alin. (3) din ordonanţă.

(2) Certificatele de absolvire eliberate de angajatori salariaţilor proprii conţin cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare ale angajatorului care a asigurat formarea;
b) numele şi prenumele salariatului;
c) denumirea ocupaţiei pentru care a fost organizat programul de formare profesională;
d) numărul de ore şi perioada de desfăşurare a programului de formare de care a beneficiat salariatul;
e) competenţele dobândite prin programul de formare profesională.

(3) În vederea monitorizării creşterii gradului de participare a adulţilor la învăţarea pe tot parcursul vieţii, angajatorii transmit trimestrial secretariatului tehnic al comisiei de autorizare în a cărui rază teritorială îşi au sediul social date cu privire la angajaţii care au beneficiat de formare profesională, conform tabelului prevăzut la anexa nr. 7.

art.11
Potrivit art. 21 alin. (1) din ordonanţă sunt supuşi autorizării numai furnizorii de formare profesională care doresc să elibereze certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere naţională. Ceilalţi furnizori de formare profesională pot organiza programe de formare profesională finalizate cu documente de absolvire proprii, care nu sunt însă certificate cu recunoaştere naţională.
Multumesc frumos pentru raspunsurile voastre, cred ca m-am lamurit. In cazul meu este vorba de un training menit sa invete noul angajat cum sa isi desfasoare munca pentru functia la care s-a angajat, deoarece angajatorul foloseste anumite "unelte" specifice. Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2016
avocadonet, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diploma suciu_diana suciu_diana Buna ziua, in cazul in care un trainer de vanzari sustine cateva ore (are diploma de formator, insa actioneaza si ca angajat al unei societati ce ... (vezi toată discuția)
Act aditional formare profesionala ValafarGhost ValafarGhost Am semnat la angajare un act aditional pentru un curs de formare profesionala organizat de angajatorul la care lucrez si suportat finaciar tot de el. Prin ... (vezi toată discuția)
Calificare loc munca. loredanaelena loredanaelena va rog sa imi spuneti care sunt pasii pe care ii pot urma ptr a califica la locul de munca cateva persoane!!!acestia sunt necalificati si vreu sa ii calific ca ... (vezi toată discuția)