In cazul il care instanta propune si admite din oficiu proba cu expertiza in cazul unei decizii de impunere a Casei de asigurari de sanatate in privinta corectitudinii calculelor pt debitele impuse prin decizie de impunere insa eu, reclamant, nu doresc aceasta proba pentru ca nu vreau sa fiu pus in situatia de a achita un expert in cazul in care pierd procesul, pot refuza proba cu expertiza in sensul ca ma pot opune la administrarea acestei probe si sa fiu luata in seama? daca da, ce presupune un astfel de refuz? are vreo putere?
va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc
Instanta de judcata stabileste obiectivele pentru expertiza si in functie de acestea un onorariu provizoriu pentru expert. Onorariul provizoriu trebuie depus de catre partea careia i s-a incredintat expertiza, la CEC, in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare de pe langa tribunal, pe numele expertului in termen de 5 zile de la desemnarea expertului prin hotarare a instantei.
O data cu depunerea raportului de expertiza, expertul depune si un decont de cheltuieli (chitante/ facturi pentru cazare, transport, diurna daca este cazul plus consumabile, taxe si impozite platite, etc.) plus onorariu definitiv (aprecierea sa pentru activitatea desfasurata. Aceste decont poate fi mai mare decat onorariul provizoriu. Decontul final se aproba de catre instanta de judecata o data cu raportul de expertiza. Diferenta fata de onorariul provizoriu se depune in termen de 5 zile de la aprobarea decontului de cheltuieli.
O data cu hotararea instantei de incredintare expertiza/ nominalizare expert, partea careia i s-a incredintat expertiza poate depune cerere pentru ajutor public judiciar pentru plata expert, daca solicitantul indeplineste conditiile prevazute in OUG nr. 51/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare, privind ajutorul public judiciar in materie civila. Ajutorul public judiciar se plateste din fondurile Ministerului justitiei.
Taxe expertize
florescu58
Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)