avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Obiectiuni la raportul de expertiza. Cine le plateste?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Obiectiuni la raportul de expertiza. Cine le plateste?

Buna ziua,
Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a formulat obiectiuni. Expertul a mai cerut 2.000 lei, considerand ca sunt obiective noi (fara a depune decont) si a cerut termen de o luna pt. a raspunde. Expertiza a costat 5.000 lei, in baza decontului expertului, suma ce a fost achitata. Precizez ca nu e vorba de obiective noi, ci despre lamurirea raportului (raport de expertiza pentru care expertul a fost platit) si am in vedere si art.339(2) Cod proc. civila. Intrebare: daca expertul depune un decont si instanta incuviinteaza suma ceruta de expert, cine plateste c/v. obiectiunilor? Reclamantul, care a cerut si a platit expertiza sau paratul care a formulat obiectiunile? Cu multumiri !
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2016
mari, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 07:14, 5 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obiectiunile sunt formulate de una sau mai multe dintre partile implicate in proces. Teoretic, obiectiunea se formuleaza atunci cand in raportul de expertiza exista greseli de orice natura. Partea care formuleaza obiectiunea ar trebui sa formuleze greseala constatata in raportul de expertiza si sa arate care este, dupa parerea sa, solutia corecta. Practic, partea sau partile care nu sunt multumite de cncluziile expertizei formuleaza obiectiuni de forma: Nu sunt de acord cu .... fara sa prezinte solutia corecta in opinia sa.
In conditiile in care obiectiunile se efera la greseli in rezolvarea obiectivelor expertizei, acestea fiind imputabile expertului, pentru refacerea partii din raport care este afectata nu se poate pretinde onorariu. Aceasta este practica judiciara in judetul nostru.
Prin obiectiuni nu se pot formula obiective noi. Formularea unor obiective noi face obiectul unui supliment la raportul de expertiza. In asemenea situatie se justifica solicitarea unui onorariu suplimentar. Dar, nu intotdeauna instanta aproba onorariul suplimentar.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc !
La termenul stabilit de instanta, expertul (care a efectuat o expertiza IT) a depus raspunsul la obiectiuni si un nou decont, pentru suma de 800 lei (nu 2.000 cat ceruse initial). Suma reprezinta c/v. orelor necesare intocmirii raspunsului. Paratul (care a formulat obiectiunile la raportul de expertiza) s-a grabit sa spuna instantei ca va plati suma ceruta de expert iar instanta a dat termen pentru a se face dovada platii si pentru ca partile sa studieze raspunsul expertului.
Va multumesc pentru bunavointa de a ma ajuta prin raspunsurile dumneavoastra si va doresc toate cele bune!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2016
mari, utilizator
Daca se constata de catre parti sau de catre instanta, noi probleme ale spetei litigiului, nerelevate initial, care reclama investigatii, respectiv interventia expertului, instanta poate ordona obiective suplimentare pentru expertiza urmarite printr-un supliment de expertiza care implica noi cheltuieli si onorarii. suportate de catre solicitanti sau dupa cum hotaraste instanta.
Acest supliment devine necesar si in cazul contestarii unei chestiuni din raport de catre partea interesata, ceea ce presupune adancirea sau largirea cercetarii problemei respective.

Art. 212- c.pr.civ.
(1) Dacă instanţa nu este lămurită prin expertiza făcută, poate dispune întregirea expertizei sau o nouă expertiză.
(2) Expertiza contrarie va trebui cerută motivat la primul termen după depunerea lucrării.
Norme:
Suplimentul de expertiză se efectuează, la cererea organului care a dispus expertiza, de regulă de acelaşi expert care a participat la lucrările expertizei propriu –zise, dar pentru efectuarea acestui supliment instanţa competentă poate desemna un alt expert.
Instanţa poate să dispună efectuarea unui supliment de expertiză care urmăreşte obiective suplimentare sau atunci când expertul a omis să răspundă, a dat răspunsuri incomplete sau dacă după efectuarea expertizei au apărut împrejurări care pot determina modificarea opiniei iniţiale a expertului.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2016
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Codul de Procedura Civila
  ART. 212
  Locul judecării procesului
  Judecarea procesului are loc la sediul instanţei, dacă prin lege nu se dispune altfel.

Aricolul prezentat de dvs nu se regaseste in CPrC sub niciun alt nr.

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Continuarea unei expertize judiciare dupa renuntarea la calitatea de expert judiciar LauraCod LauraCod Buna ziua, Am efectuat o expertiza judiciara si am depus-o. Dupa o perioada, din motive personale am renuntat la calitatea de expert judiciar. Una din parti ... (vezi toată discuția)
Stabilire onorariu expertiza judiciara Gadjo Gadjo Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de ... (vezi toată discuția)