Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Buna seara. Va rog spuneti-mi cateva pareri.
Potrivit art. 20 (1) din OUG 44/2008 ,,PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul sau, .. "
Astfel intreb, PFA poate avea drepturi si obligatii ce rezulta dintr-o activitate desfasurata de aceasta dar sa nu aiba constituit un patrimoniu de afectatiune ?
De asemenea, poate exista o confuziune intre patrimoniul persoanei fizice si patrimoniul de afectatiune al PFA ? (poate exista o confuziune a patrimoniilor?)
Stiu ca suna ciudat intrebarile dar sunt din cazuri practice.
PFA-ul conform O.U.G. nr. 44/2008 se poate constitui cu patrimoniu de afectatiune sau nu.
Acest lucru nu limiteaza rapunderea PFA-ului strict numai la patrimoniul de afectatiune (daca exista) ci el va raspunde pentru obligatiile asumate si cu bunurile din patrimoniul propriu. Intr-o anumita masura se poate spune ca ar exista o confuziune de patrimonii, dar in mod cert raspunderea persoanei fizice autorizate nu este limitata numai la anumite bunuri sau aporturi in numerar pe care le-ar afecta activitatii pe care o desfasoara. De aici si prudenta in a alege o asemenea forma de desfasurare a activitatii economice.
Bine, dar daca de exemplu PFA, in aceasta calitate, incheie un act (un contract) cu o persoana si nu are constituit patrimoniu de afectatiune atunci drepturile dobandite si obligatiile asumate intra in patrimoniul PFA sau in patrimoniul persoanei fizice ?
Daca PFA nu are patrimoniu de afectatiune constituit atunci patrimoniul persoanei fizice este in acelasi timp si patrimoniul PFA ?
In plus, din art.2, lit.j al OUG 44/2008 rezulta ca ,,patrimoniul de afectatiune – totalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, afectate scopului exercitarii unei activitati economice, constituite ca o fractiune distincta a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, separata de gajul general al creditorilor personali ai acestora; ''
Din acel art. 2 as intelege ca patrimoniul de afectatiune al PFA este o fractiune din intreg patrimoniul PFA, astfel ca nu al persoanei fizice.
Sau trebuie inteles ca PFA este una si aceeasi entitate cu persoana fizica doar ca PFA are un statut juridic diferit?
Da,avocatul spune ca PFA va vinde si pisica din batatura ca sa iasa dinr-o situatie,iar asta ne arata ca PFA se confunda cu persoana fizica,cu omul!Mai bine ati intreba ce situatii de acest gen ar putea sa apara sau de evitat,exemple!!!Legile pentru persoanele fizice autorizate sunt nedrepte,statul doar ia,nu sprijina cu nimic PFA,dar nici nu se gandesc ca daca PFA face bani si plateste un impozit mai mic,pt ca nu este intreprindere,restul banilor ii cheltuie tot in economie,astfel circuitul banilor este asigurat!Legile pt. PFA sunt mai rele ca legile pentru intreprinzatorii particulari care activau in anii 70,80!!!!
Curs practic de implementare SAF-T: Ce date raportăm și cum în noile declarații cerute de ANAF
Noua declarație 406 presupune raportarea la Fisc a tuturor datelor din contabilitatea unei firme (încasările și plățile, produsele aflate în stoc, taxele plătite, înregistrările contabile etc.) într-un mod standardizat, care trebuie să respecte întocmai schema tehnică impusă de autoritatea fiscală.
Cursul practic oferit de avocatnet.ro va cartografia noul sistem SAF-T, fiind gândit ca un instrument de orientare în care vom analiza aplicat, timp de 8 ore, noul sistem de raportare, astfel încât fiecare participant să înțeleagă cum se identifică și se raportează informațiile cerute de Fisc prin declarația 406.