avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale temei legal avans
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

temei legal avans

Buna ziua,

doresc sa va adresez o intrebare referitoare la temeiul legal al avansului acordat de catre cumparator - fie el pj sau pf- in vederea executarii unui serviciu sau comandarii unui anumit bun.
Eu, ca societate comerciala, in ce baza pot sa nu mai returnez avansul acordat de catre client daca acesta se razgandeste ulterior?
Si as vrea aici sa imi dati temeiul legal al acestei probleme si totodata sa imi spuneti in baza carui act acest lucru este posibil: factura este suficienta sau un alt act semnat de cei doi in acest sens?
Ca sa intelegeti ideea, suntem o societate de IT cu amanuntul care onoram comenzi pe baza de avans dar unii se mai si razgandesc. Problema nu e ca se razgandesc, intelegem si noi, problema apare cand cineva comanda "avioane" ce nu ar trece atat de usor si ne tin banii blocati in astfel de lucruri.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bijulica , utilizator 12:28, 1 Septembrie 2009
bijulica a scris:

practica e plina de spete care spun ca o gramada de oameni si-au pierdut avansul pentru ca nu au respectat conditiile contractuale ...
... dar nu am gasit enuntata in mod expres baza legala...


Pentru ca...reduse la esenta, toate spetele acelea se intemeiaza pe un principiu: pacta sunt servanda.
Ideea este exprimata si in art. 969 C. civ. "conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante".

De la un contract - care este rezultatul unui acord de vointe - nu se poate abdica prin vointa unilaterala a unei parti, afara numai daca posibilitatea de denuntare unilaterala este prevazuta expres in lege sau chiar in contract.

Alin 2 al art 969 zice ca "ele (conventiile) se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege".
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
romascanu, moderator
Am inteles, in sfarsit putina lumina "legala" in problema mea. Este clar atunci, facem o conventie in care se stipuleaza exact termenii intelegerii, iar cine o incalca suporta consecintele sau alege calea judecatii.
Multumesc.
Pentru ca...reduse la esenta, toate spetele acelea se intemeiaza pe un principiu: pacta sunt servanda.
Ideea este exprimata si in art. 969 C. civ. "conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante".


Perfect deacord cu @romascanu dar la momentul in care veti intocmi aceste conventii/contracte sfatul meu este sa studiadi si legislatia in ceea ce priveste protectia consumatorului, pentru ca o persoana juridica care are relatii comerciale cu consumatori(persoane fizice) are cateva interdictii in ceea ce priveste clauzele contractuale abuzive, in consecinta mare atentie la clauzele acestor contracte prin care omul(persoana fizica ) isi pierde avansul in cazul in care se razgandeste in ceea ce priveste un anume produs comandat, pentru ca in cazul in care aceste clauze sunt abuzive in sensul legi protectiei consumatorului, ele vor fi nule ......
Bineinteles ca dansii nu s-au gandit sa incheie contracte contrare legii protectiei consumatorului; pe asta o studiezi inainte de a incheia acest gen de contract.

Se gandeau ca acel contract spune ca ei, ca furnizor, comanda produsul cerut daca primesc un avans pe care nu-l mai restituie in cazul in care clientul refuza produsul fara sa poata reprosa chestiuni legate de functionalitate, calitate, etc. si conditia aceasta este stipulata in contract.

Este acest contract contrar vreunei legi de care clientul sa se foloseasca pentru a-si recupera banii? Eu zic ca nu, deoarece suma data sub forma de avans este deja cheltuita la momentul punerii la dispozitie sau livrarii (cum vrem sa-i zicem) prin cheltuieli de manopera, curierat, etc. cum bine ni le-a expus @bijulica mai sus.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
Iulian MANEA, Contabil
Corect, din punctul nostru de vedere treaba sta foarte clar si incercam sa punem totul la dispozitia clientilor in limitele bunului simt si a legii toate mijloacele necesare pentru a-i multumi... dar exista si cazuri de exceptie cand servciul nu este de aceeasi calitate si din partea clientului, de aici si dorinta mea de a mai afla unele lucruri.

O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politica de returnare a produselor in 10 zile Srb Srb Din cate stiu exista legea in care ai dreptul 10 zile sa returnezi produsele comandate online. Eu am situatia respectiva: am dat un avans online(proforma), ... (vezi toată discuția)
Returnare plata comanda CosminRP CosminRP Buna ziua, Dpdv legal si al cazurilor deja solutionate de instsanta. O comanda platita 100% in avans (chiar si prin magazin online) in ce conditii poate fi ... (vezi toată discuția)
Magazin vanzari online Muresan Felicia Muresan Felicia Magazin de vanzari online(foarte cunoscut)practica procesarea produselor comandate fara o confirmare telefonica,cu toate ca la finalizarea unei comenzi se ... (vezi toată discuția)