avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... unele lamuriri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

unele lamuriri

parintii mei nu au avut acte pe casa si terenul unde locuiesc,eu si sotul meu i-am ajutat sa dobandeasca acele acte,dupa care ei ne-au propus ca ne v-a trece noua casa si terenul.Am fost de acord ,am mers la notar si ne-a facut contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager.Mentionez ca toate cheltuielile lrgate de dobandirea actelor au fost suportate de catre mine si sotul meu.Intrebarea mea este(:tatal meu avand probleme grave cu alcoolul ma ameninta ca ma va da in judecata si vrea sa darame acel act) poate sa darame acest act?
Noi nu locuim cu ei,mergem acolo doar in concediu.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:22, 30 August 2009
In niciun caz tatal dvs., in calitate de uzufructuar, nu poate cere rezilierea contactului de vanzare-cumparare! Are la indemana doar trei actiuni civile pe care le poate folosi, dar nu este cazul in situatia enuntata de dvs.
Daca nu exista si o obligatie de intretinere din partea dvs,pe care tatal ar putea sa pretinda ca nu v-o indepliniti , deci, daca nu este stipulata si o clauza de intretinere, iar contractul este legal incheiat, intrunind toate conditiile de validitate, nu prea are motive si nici sanse de a cere desfiintarea actului.
Si daca ar fi fost o si o clauza de intretinere, tot nu ar fi avut dreptul sa ceara rezilierea contractului, este uzufructuar!
Sanctiunea ar fi rezolutiunea contractului de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager , nu rezilierea.(nu e incidenta)
Iar anularea (nulitatea absoluta) ar opera daca nu sunt indeplinite conditiile de validitate prevazute de lege.( nici aceasta sanctiune nu reiese din elementele sus mentionate)
tudorioan a scris:
Si daca ar fi fost o si o clauza de intretinere, tot nu ar fi avut dreptul sa ceara rezilierea contractului, este uzufructuar!

Incorect, daca exista obligatia de intretinere a vanzatorilor de catre cumparatori, in caz de neindeplinire intretinutul poate oricand sa solicite desfiintarea contractului pentru neprestarea zilnica a intretinerii, uzufructul viager neavand nicio legatura cu cealalta obligatie neindeplinita.
In speta, user-ul nu a spus nimic de obligatia de intretinere, astfel incat cred ca aceasta nu a fost asumata.
Pe cale de consecinta, desfiintarea contractului nu poate fi solicitata de vanzatori, deoarece obligatia cumparatorilor de a respecta clauza de uzufruct viager este indeplinita, imobilul fiind ocupat de vanzatori care nu au fost in niun fel impiedicati de cumparatori de a-şi exercita acest drept.
Daca este vorba despre o actiune in constatarea nulitatii absolute a vanzarii sau in constatarea unei cauze de anulare, aceasta poate fi admisa numai in cazurile prevazute in mod expres si limitativ de lege si numai in termenul legal, pentru cea de-a doua actiune.
Eu spun sa nu intrati in panica pentru ca, oamenii spun la nervi diverse lucruri.
Nu inseamna ca o actiune introdusa va fi si admisa, exista dreptul la acces la justitie al oricarie persoane.
Va rog sa reveniti numai in momentul in care veti avea pe rol o cauza, deoarece in functie de obiectul cauzei si de imprejurarile de fapt se poate discuta asupra admisibilitatii in principiu precum si a admiterii unei asemenea actiuni.
Contractele nu se pot desfiinta/anula usor, o simpla dorinta nu inseamna si putinta! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. Monica H. Monica H. s-a incheiat un contract vanzare cumparare locuinta cu drept de habitatie. cumparatorii nu si respecta obligatia de intrtinere asumata prin contract. ce se ... (vezi toată discuția)
Contr.vanzare cu pret derizoriu dedea dedea Buna ziua. Am si eu o problema: Un cunoscut a facut act de vanzare cumparare cu uzufruct. Pe contract scrie suma de 8000 euro, contractul fiind facut in 2005, ... (vezi toată discuția)
Revocare act de vanzare-cumparare lenutasimion lenutasimion Am facut un act de vanzare cumparare cu clauza viagera si drept de uzufruct, in ce conditii mai pot anula acest act (vezi toată discuția)