avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... reactii vehemente
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

reactii vehemente

Ce parere aveti despre politica est-europeana ("expusa" de Madonna si urmata de reactii vehemente din partea publicului) privind minoritatea roma ? Trebuie modificata , si in ce sens , sau sa ramane asa cum este ?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:05, 18 Septembrie 2009
Cred ca la Madonna au huiduit pt ca le-a tinut predici – au huiduit in semn ca “nu e adevarat! romanii nu ii discrimineaza pe tigani”. Ca realitatea o fi alta… poate. Daca isi tinea gura dansatorii tigani care o insoteau ar fi avut parte de ovatii. Dar, nu, tipa trebuia sa faca pe despteapta, pe marinimoasa! Cand esti bogat si pazit de handralai si nu intri in contact direct cu locuitorii cartierelor rau famate e simplu sa dai din gura. Daca ar da din gura in cartierele rau famate, fara a fi pazita de dulai-om, ar fi pocnita fara vreo retinere. Asta e cu “textele fara continut”.

Sunt discriminati tiganii in RO? Cu scuzele de rigoare: sunt discriminati oriunde in lume! Sunt discriminati afro-americanii cam oriunde in lume, oricine poate fi sau chiar este discriminat – pe motiv de nationalitate / rasa – oriunde in lume.
Discriminare a existat, exista si va exista cat sunt oameni pe Terra (ca Marte a scapat de ei). Textele propagandistice sunt ieftine si folosesc numai celor care vor sa manipuleze (sa dezbine, sa distraga atentia de la alte chestiuni, sa “fabrice” o imagine). Discriminarea nu va fi “eradicata” cat timp unii se vor considera superiori altora – “superioritatea” e produsul unui sine trist, nemultumit, e apanajul unui individ care are pt sine foarte putin respect si nu vrea ca altii sa observe.

Tiganii au mai multe caracteristici deosebite, dar una imi atrage atentia mai mereu, cand e de rau: oricat de mult se urasc, se taie, se caftesc si se injura intre ei daca apare un outsider si se ia de unu’ de-al lor sa te tii, nene, ce si-o ia ala. Ati observat acest spirit la romani?

Revenind la discriminare: romanul nu e prea bine vazut (de tigani) in casatoria cu un tigan… Sa inteleg ca si tiganii ii discrimineaza pe romani?

Sunt tigani si tigani, asa cum sunt romani si romani… Cand spui cuiva “tiganca imputita” nu discriminezi, ci jignesti o etnie, ca si cum “imputeala” ar fi o caracteristica de rasa. Ca printre romani – sau alte nationalitati / rase – n-or fi imputiti!
Cand afli ca la facultate ai un coleg tigan si te distantezi de el nu o faci, neaparat, discriminand – cei mai multi o fac pt ca se tem de ceea ce nu cunosc.
Daca spui cuiva care te tracaseaza cu insistente: “te comporti ca un tigan” nu inseamna ca discriminezi – doar faci o comparatie plastica: asa fac tiganii cand vor sa-si vanda marfa (si asta nu e, neaparat, rau – pt ca, sa scape de gura lor, unii cumpara ceva).

Reactiile au fost – probabil – vehemente, dar au fost de prost gust – indiferent care a fost motivul huiduielilor. Madonna era, inainte de toate, un oaspete in “casa noastra” si pe oaspeti nu ii tratezi astfel “la masa ta”.
Un oaspete bineeducat in primul rand respecta in totalitate regulamentul casei . Cand esti pazit de handralai , te simti in siguranta in superioritatea ta autoapreciata, situatie se schimba .
MIHAI GRIGORE a scris:


Eu sunt de acord cu respectarea fiecarei rase dar sa nu uitam ca TIGANII sunt o minoritate (4-5%) ,nicidecum poporul roman! Dupa cum si nationalitatea lor romana este pura intamplare ...tigani sunt peste tot , insa numai Romania este tara lor! Da de unde! Chestie de politica prost facuta si implementata! Ca de altfel si marea eroare de a permite unor indivizi sa legifereze o mare confuzie , aceea a denumirii lor....tigani au fost si tigani vor ramane intotdeauna . Cuvantul exista in DEX! Chestia cu "rromi" este ideea unui tigan destept care si-a dat seama ca lumea va spune "rromi" ="romani"!Tigani in romana, bulgara si maghiara, tsiganes in franceza, zingari in italiana, Zigeuner in germana, etc.
B-)


Exact.
Poporul roman in totdeauna a fost un popor primitor .Mai multe natii au trecut pe aceste teritorii , si toate gruparile,de voie sau de nevoie , s-au putut acomoda ,acceptand normele etice si morale ale locului . Tiganii au ramas si vor ramane o minoritate avand in vedere aceste norme , pe care nu le pot si nici nu vor sa le accepte, si sa le insume.
Motivele pot fi cautate in limitele existentionale ale acestora . Dupa cum se cunoaste, recunosc si ei , provin din India ,tara in care si in prezent exista sistemul castelor , este mizerie ,pauperitate, lipsa de igiena. Iar tiganii au fost si deacolo izginiti datorita comportamentului manifestat .
Migrand secole intregi au ajuns in Europa , dar in cursul altor secole si-au pastrat obiceiurile aduse , fiind incapabili sa se acomodeze in sistemul social existent in lumea civilizata . Europa nu are solutii ,care sa dea rezultatul scontat in privinta lor .
Tiganii sunt o minoritate si sunt pitoresti – si au aceleasi “defecte” ca oricare alta populatie, din lume – doar ca ei se tem mai putin de “rigorile” legii, de “gura lumii” si trec la act, nu se jeneaza (acesta e unul dintre motivele pt care zicem ca ei comit cele mai multe infractiuni). Fara exceptie, in randul tuturor nationalitatilor intalnim: hoti, escroci, talhari etc s.a.m.d. Tiganii ies in evidenta prin “costumatie” – cred ca de aceea “se trage” asa tare asupra lor.
Trebuie sa facem distinctie intre “felurile” de tigani: gabori, lingurari, argintari, ursari (numai cu numele mai mult, azi) etc. Acestia nu vor putea fi integrati in veci in “societate” – pt ca isi pastreaza cu sfintenie traditiile. Furtisagurile ar fi o caracteristica; prin furtisag se intelege ca – de-ar fura – ar fura maruntisuri de stricta necesitate si n-ar da iama, cum fac tiganii care si-au abandonat traditia, si-au negat originea, nu si-au mai vorbit limba si nu se pot adapta in “societatea civilizata”.
Sa nu uitam cine a incercat sa scoata tiganii din “tiganie” si i-a fortat sa stea in “apartamente” la bloc. Aceea a fost o greseala – acesti oameni obligati sa traiasca “la comun” (in spatii inchise) au fost, practic, bulversati. Apoi, s-a instaurat “democratia” si fabricile s-au inchis… Tiganii lucrau – in majoritate covarsitoare – ca necalificati. Ramasi fara locuri de munca au ramas, la un moment dat, si fara locuinte. Nu s-au mai putut intoarce in “tiganie”, dar nici in “societate” nu s-au putut integra (acestia sunt numiti “tigani-romani”, diferiti de “tiganii-tigani).
Din observatii personale am constatat ca tigancile "cu fuste inflorate" – si partenerii lor – nu comit (decat extrem de rar si, de regula, tot asupra unuia de-al lor) infractiuni cu violenta. Acestia “te aburesc de cap”, te escrocheaza “pe fatza” si abia dupa ceva timp iti dai seama. Si, inca ceva: pe acestia rar ii veti vedea “urland la pantofi”.

Niciodata nu m-am ferit de tigani si nu le-am vorbit urat. Mereu mi s-au adresat folosind formula de politete si le-am raspuns la fel (nu i-am tutuit). Cand imi cer bani le spun ca pana am ajuns in locul acela mi-au cerut altii si nu mai am de dat – ca e mare concurenta printre ei. Alteori le spun: ”Pariu ca aveti mai multi bani ca mine in buzunar? Pe controlate si pe luate – daca am mai multi ca dv, va dau diferenta, daca aveti mai multi, imi dati diferenta”. Ma lasa in pace automat – o taie de parca nici nu s-au nascut. E drept, nu mi-a spus vreunul “bine” – dar ar fi pierdut, pt ca oricat e mai mult decat zero – si in asemenea caz in zona respectiva niciun cersetor nu m-ar mai fi abordat vreodata sa imi ceara bani. :D Daca vreunul incearca sa-mi vanda un inel de “aur” pe care tocmai l-a “gasit” ii spun sa caute pe altcineva, ca n-am pene pe spate si nu-mi zice papagal.
Fara exceptie, toate acestea functioneaza – dar e si chestiune de atitudine: nu ma tem de ei, nu ma feresc de ei si ii respect. E adevarat, nici nu am avut de suferit de pe urma lor…
O chestiune, insa, e certa: tratati corect vor incepe – mai devreme sau mai tarziu – sa se comporte corect.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Dear madonna, peraspera peraspera Va propun sa adaugati argumente pentru a o convinge pe Madonna ca in Romania tiganii nu sunt discriminati, argumente pe care le vom trimite dupa ce le vom ... (vezi toată discuția)
8 aprilie - ziua internationala a rromilor trope_doi trope_doi Ziua internationala a rromilor se sarbatoreste in fiecare an la inceputul lunii Aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra, in 1971, ... (vezi toată discuția)
Persoane de etnie roma ce ocupa spatiu abuziv Josephine_Morrani Josephine_Morrani Bunza ziua, Cui ma pot adresa? Povestea este lunga si am sa incerc sa relatez doar ce este important. Intr-un apartament al unei case nationalizate,cateva ... (vezi toată discuția)