avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... declaratie de creanta depusa dupa termenul limita
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

declaratie de creanta depusa dupa termenul limita

daca am depus o declaratie de creanta dupa trecerea termenului limita pentru depunerea cererilor de admitere a creantelor asupra averii debitoarei, ce pot face?
avand in vedere faptul ca lichidatorul sustine ca debitoarea prin administrator a pus la dispozitia sa lista creditorilor conform art.28 din L. 85/2006 societatea mea nefigurand pe lista pentru a fi notificata. mentionez ca aveam o creanta anterioara deschiderii procedurii.
Cel mai recent răspuns: Voxaledana , utilizator 13:11, 13 Ianuarie 2010
Solicitati instantei de judecata acceptul de inscriere la masa credala.
Sugestie pt. Dvs.:

Premiza:
Daca creanta Dvs. este anterioara deschiderii procedurii, inseamna ca ea este generata de un raport comercial/financiar cu firma in insolventa. Acest raport este materializat printr-un contract comercial si prin documente financiar-contabile, intocmite la vremea lor conforme legislatiei in vigoare. Aceste documente trebuie sa fie cuprinse in contabilitatea si in raportarile financiar/fiscale ale societatii in insolventa (la capitolele de datorii, termen scurt, mediu, lung, la capitolele debitori/creditori, trebuiau realizate provizioane, etc.).

Concluzie:
Lichidatorul desemnat nu a examinat corect/complet toate documentele financiar contabile ale firmei in insolventa unde trebuia sa va depisteze in calitate de creditor si deci el era acela ce trebuia sa va identifice si sa va comunice starea juridica a societatii lui.

Cu stima,
Profesionist in insolventa Eugen MARCOV
Raspunsurile la problema dvs. se regasesc in art. 3, art.7, art. 22, art. 27, art. 28, art. 76, art. 79, art. 80, art. 143 si art. 147 din legea insolventei. Pentru ca depuneti o cerere de creanta dupa termenul limita, orice parte poate invoca decaderea dvs. din dreptul de a fi inscris creditor si a va realiza creanta din averea debitorului, in concurs cu ceilalti creditori inscrisi in termen. Ceea ce nu este chiar un lucru rau daca societatea nu are bunuri, pentru ca va puteti indrepta impotriva unor alte persoane decat persoana juridica a debitorului. Se poate sa va indreptati si impotriva debitorului, in anumite conditii pe care vi le voi explica.
In concret, sunt 3 cai de rezolvare: va realizati creanta impotriva administratorului/lichidatorului judiciar; va realizati creanta impotriva administratorului, directorului, directorului executiv sau al reprezentantului legal al debitorului; va realizati creanta impotriva debitorului.
Cum ajungeti sa va indreptati impotriva administratorului/lichidatorului judiciar ? Potrivit art. 76 din lege, decaderea din drept poate fi invocata daca notificarea deschiderii procedurii s-a facut cu nerespectarea procedurilor mentionate in art. 7. Pentru creditorii care nu se regasesc in lista depusa de debitor (conform art. 28) notificarea deschiderii procedurii se considera indeplinita daca s-a realizat prin intermediul Buletinului procedurilor de insolventa. Intrebarea este: de ce nu a aparut societatea dvs. creditor in lista depusa de debitor ? Administratorul/lichidatorul desemnat are obligatia sa verifice si sa corecteze lista creditorilor, asa cum se prevede in art. 20 alin. (1) lit. c. Daca acesta din culpa sau cu rea-credinta nu isi indeplineste aceasta sarcina legala si produce un prejudiciu (prejudiciul fiind punerea creditorului decazut din drept in imposibilitatea de a-si realiza creanta), in temeiul art. 22 alin. (4) puteti solicita judecatorului sindic sa oblige administratorul/lichidatorul judiciar la acoperirea prejudiciului produs. Astfel, va veti realiza creanta impotriva averii personale a administratorulu/lichidatorului judiciar. Practicienii in insolventa au incheiate si polite de raspundere profesionala, ceea ce reprezinta o garantie in plus ca va veti acoperi creanta. Mult mai convenabil decat sa va inscrieti in tabelul creditorilor unei societati lipsite de bunuri, nu-i asa ?
Cum va realizati creanta impotriva administratorului, directorului, directorului executiv sau al reprezentantului legal al debitorului ? Este posibil ca administratorul/lichidatorul judiciar sa sustina ca a facut tot posibilul sa afle informatii de la debitor si sa corecteze lista creditorilor, insa nu a reusit din cauza impiedicarii sale de catre reprezentantii legali ai debitorului. In aceasta situatie, il presati pe administrator/lichidator sa-si probeze apararea si sa formuleze o plangere penala impotriva persoanelor vinovate pentru savarsirea infractiunii speciale prevazute si pedepsite de art. 147 din legea insolventei. Alaturat actiunii penale introduse de practician intrati si dvs. ca parte civila vatamata prin savarsirea infractiunii. In cazul condamnarii persoanei vinovate, ea va fi obligata si la acoperirea prejudiciului pe care vi l-a cauzat, si anume la acoperirea creantei societatii dvs.
Cum va realizati creanta impotriva debitorului ? Art. 76 din legea insolventei, care stabileste decaderea din drept pentru creditorii intarziati peste termen la masa credala, le permite acestor creditori sa-si recupereze creantele in cazul cand debitorul este condamnat pentru bancruta simpla, frauduloasa sau cand instanta i-a stabilit raspunderea pentru efectuarea de plati sau transferuri frauduloase. Simpla intarziere a debitorului cu mai mult de 6 luni in a-si declara starea de insolventa printr-o cerere depusa la tribunal, constituie infractiunea de bancruta simpla. Potrivit art. 27 din legea insolventei, debitorii sunt obligati ca in termen de maxim 30 de zile de la aparitia starii de insolventa sa depuna o cerere de deschidere a procedurii la tribunal. Insolventa este considerata a fi starea debitorului care nu-i permite sa acopere datoriile exigibile cu fondurile banesti disponibile. O proba din care sa rezulte ca debitorul avea conturile de disponibil goale sau sub nivelul datoriilor exigibile la un anumit moment anterior cu mai mult de 6 luni(+30 de zile) deschiderii procedurii, va este suficienta pentru a formula o plangere penala privind savarsirea infractiunii de bancruta simpla, care daca va fi admisa v-ar permite recuperarea creantei din averea debitorului. Asemenea, in cazurile in care administratorul/lichidatorul sau alti creditori au formulat si le-au fost admise actiuni prin care s-au anulat transferuri frauduloase din averea debitorului, realizate anterior deschiderii procedurii.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Buna! pot sa va intreb pe ce temei legal ati mers cu delaratia de creanta depusa dupa termen?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa credala Otilia B. Otilia B. Daca nu ne-am inscris in termenul prevazut pt. masa credala cum as mai putea sa fac asta ? Mentionez ca inca nu s-a declarat falimentul, firma este in ... (vezi toată discuția)
Compensare legala pe art.52 din l.85/2006 maurizio maurizio dragi colegi iata povestea : sc X srl intra in faliment sc A srl are de plata catre x suma de 10 lei si are de incasat de la x o suma egala ; totul la ... (vezi toată discuția)
Cum se declanseaza procedura de faliment? otylya otylya Procedura de faliment este declansata de administrator sau alte organe? Si in ce conditii? Multumesc (vezi toată discuția)