avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noua lege a asociatiilor de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noua lege a asociatiilor de proprietari

Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor abrogă Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în contextul noii abordări a condominiului. Până în prezent, reglementările vizând condominiul se refereau doar la imobile colective – blocuri de locuinţe şi ofereau cadrul organizării asociaţiilor de proprietari şi principiile de administrare a acestor imobile colective.

[ link extern ]

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 13:20, 30 Decembrie 2016
Ce e important: legea a fost trimisa in parament. Ajunge in prima camera decizionala si daca nu este luata in discutie in 45 de zile este adoptata tacit. ajunge in a dua camera decizionala si aici poate sta mai mult de 45 zile depinde de ce culoare politica sunt cei care vor fi alesi.
idea este ca vom avea o noua lege mai devreme sau mai tarziu. Din ce am citit este mult mai clara in ceeace priveste atributiile fiecarei peroane din conducerea asociatiei.
Dacă doriti ceva nou ;nn67

. La articolul 42, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu următorul cuprins: „(61)n Factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu.” nn 68. La articolul 42, alineatele (7) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „(7) La proiectarea şi realizarea imobilelor condominiale, indiferent de destinaţie, racordate la reţelele publice de distribuţie, este obligatorie dotarea acestora cu sisteme de măsurare-înregistrare a consumurilor atât pentru întregul imobil, cât şi pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie din imobil, în vederea asigurării condiţiilor pentru individualizarea consumurilor şi încheierea unor contracte individuale. ……………………………………………………………………………….

(9)nn Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data emiterii facturii.” nnArt. XVI. - Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 5 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare. nn




@ben46

O modificare tembela rau.

(6^1) Factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu."
In condițiile în care rețelele de distribuție pentru încălzire sunt dereglate, consumurile înregistarate au prezumția de eroare. Contorul va înregistra un consum al unui debit dereglat.

Alta aberație
(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai tarziu pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care prestatia a fost efectuata.
Utilizatorii serviciilor ... sunt obligati sa achite facturile reprezentand contravaloarea serviciilor furnizate/prestate in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se inscrie pe factura. Termenul de scadenta privind plata facturii se ia in calcul incepand cu data emiterii facturii."

Adica clientul trebuie sa stea de pază să ghicească când se emite factura, nu contează când i se comunică, iar termenul de plată e de la emitere, nu de la comunicare.

In expunerea de motive la legea 225/2016 nu se vorbește de Legea calității în construcții, nr. 10/1995 republicată, care prevede expres că se aplică și la instalațiile clădirii: termice, sanitare, etc. Cica ANRSC va ”emite reglementări cu caracter pur tehnic”, dar fără respectarea Legii 10.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A n t i c i p a t i e julien_slbz julien_slbz Furnizorii de utilitati ( apa, energie, telefonie etc .) mai au dreptul sa perceapa o "anticipatie" in momentul incheierii contractului de furnizare?....Nu ... (vezi toată discuția)
Termen de plata facturi de gunoi sorin2tudora sorin2tudora Buna ziua, Am o rugaminte: la noi, la asociatie, termenul de plata al facturii de gunoi este de sapte zile. Mentionez ca in acest mod, asociatia noastra, este ... (vezi toată discuția)
Oprire apa la tot blocul BX BX Datorita a doi datorinci din 50 care nu si-au achitat facturile la apa, asociatia a primit o notificare de la compania de apa ca vor opri apa in tot blocul ... (vezi toată discuția)