Buna seara.
Am si eu o nelamurire in legatura cu punerea in aplicare a unei hotarari judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit pensie de intretinere, si anume: este corect ca angajatorul sa retina pensia alimentara la cererea fostului sot/sotie, in conditiile in care la respectiva cerere se ataseaza o copie a sentintei mai sus mentionate ?
Multumesc anticipat.
Mihai Onea
Daca v-ati fi uitat la inceput, ati fi vazut ca intrebarea mea era in legatura cu corectitudinea actiunii de a retine si vira pensia alimentara la cererea scrisa a fostei sotii, insotita de copia dupa sentinta definitiva. Asta este tot.
Mentionez ca angajatul si-a exprimat verbal acordul in legatura cu retinerea pensiei alimentare.
Am totusi o rugaminte la dumneavoastra: nu mai rastalmaciti cuvintele scrise aici. Stiu ca dumnevoastra, juristii sunteti mesteri in a face acest lucru. Am avut marea sansa in viata mea sa traiesc aproape de un avocat harsit in tribunale si stiu ce inseamana cele de mai sus.
Totusi, daca vreti sa ajutati "pro bono", faceti-o "pe limba" celor care (majoritatea, fie spus), nu se pricep "sa invarta" cuvintele.
Multumesc anticipat.
@mihaionean
Dacă " stiu ce inseamana cele de mai sus. ", de ce mai puneţi întrebări în forum? Şi de ce pe un ton agresiv? Vă erijaţi în cunoscător dar şi când vi se spun prevederile noului Cod de Procedură, refuzaţi să înţelegeţi, acuzând textul de lege. Poprirea nu are nimic comun cu angajatorul şi nu intră în atrubuţiile lui, contravine legii. Angajatorul nu poate reţine bani din salariul angajatului, fără acordul acestuia. Şi apoi, angajatorul are alte probleme, nu să facă pe poştaşul.Cândva, angajatorul primea de la Judecătorie acea hotărâre sau executarea silită şi o punea în aplicare, dar nu dusă în mâna de către părintele rezident. Acum, s-a cam schimbat lege, cea pe care dvs. o ignoraţi. Vedeţi, dacă aţi mai fi trăit alături de avocatul hârşiit, nu mai era nevoie să apelaţi la jurşti, maeştri în făcături. Părintele nerezident achită valoarea pensiei alimentare pentru copii, valoare stabilită în instanţă, prin mandat poştal sau depunere în cont bancar. Referitor la întrebarea dvs. S-a comis o ilegalitate dacă angajatorul nu are acordul scris al angajatului. Acordul verbal este riscul angajatorului.nDar vă întreb, de ce a fost nevoie de un executor, femeia nu primea pensia alimentară pentru minor? Sau a vrut să fie la curent cu eventualele modificări ale venitului ex-soţului, pentru a nu fi nevoită să ceară recalcularea ?
Da, fiecare dintre cei doi sunt fericiti (angajatul si fosta sotie). Intrebarea mea era daca din punct de vedere procedural este corect.
Am cauta in toate legile si normele de aplicare si niciunde nu am vazut, expresa, obligativitatea fostei sotii sa ceara punerea in aplicare a sentintei prin executor judecatoresc. Ba, mai mult, am vorbit si cu doi avocati si un executor si mi-au spus ca este in regula cum am procedat.
Intrebarea adresata dumneavoastra a fost pusa in scopul de a obtine si alte pareri.
Sper ca m-am facut bine inteles.
Daca o sa mi se raspunda, bine, daca nu, iarasi bine.
Va doresc un an nou mai bun, cu impliniri.
Cu stima, Mihai Onea
Stimate domn, nu exista in cazul dvs corect sau incorect.
Legal e ca angajatul sa plateasca de bunavoie pensia, iar daca plateste de bunavoie pensia, mama nu are de ce sa ceara executarea silita a domnului.
Dvs ca si angajator nu va supuneti mamei sa ii retineti din salariu angajatului dvs, dar la cererea ei , cu acordul angajatului, puteti face un serviciu de a vira in locul angajatului pensia, sa ii luati de o grija.